Tazminat tehdidi eylemi bitirdi

Tazminat tehdidi eylemi bitirdi

Ereğli'de 500 işçinin başlattığı eylemde yöneticilerin tazminat alamayacaklarını söylemesi üzerine işleri geri döndüler.

Ereğli’de Hema İşletmeleri’nin 60 işçiyi işten çıkarması üzerine 500 işçi eylem başlattı. İşletme yöneticilerinin ocakta daha fazla kalırlarsa tazminat alamayacaklarını söylemesi üzerine 470 işçi eylemi sonlandırdı

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi’ndeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 işçinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak önceki Sabah yer altında başlattı. eylem yapan yaklaşık 500 maden işçisinden yaklaşık 470’i, yanlarına gelen işletme yöneticileriyle yaptıkları görüşme sonunda ocaktan çıktı.İşverenin, maden ocağını kapatacağını, ocakta daha fazla kalmaları durumunda tazminat haklarından faydalanamayabileceklerini belirtmesi üzerine işçiler eylemi bitirdi.

2005’te TTK’dan ihaleyle kiraladığı sahada üretim yapan Hema Kömür İşletmeleri şirketi, ihale sözleşmesinde yer alan 12 milyon ton kömür rezervinin sahada bulunmaması, haritalarda yer almayan bölgedeki olası kömür rezervinin belirlenmesi ve hazırlanması için süre verilmemesi gibi nedenleri gerekçe göstererek işçi çıkarmaya başladı. Daha önce 29 işçinin işine son verildiği işletmede, önceki gün de 60 madenci işten çıkarıldı.

Ocakta 30 kişi kaldı

Bunun üzerine önceki sabah vardiyasına gelen işçiler, üretimi durdurarak yerin 250 metre altında eylem başlattı. 16.00-24.00, 24.00-08.00 vardiyalarında çalışan işçilerin de katılmasıyla yer altında eylem yapan işçi sayısı 500’e ulaştı. Yöneticilerle görüşen işçilerden 470’i eylemi sonlandırdı. GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, “İşçilere işveren buranın kapatılacağını duyurdu. İşçilerimiz de hem sağlık sorunları hem umutsuzluğa kapıldıkları için ocaktan çıkmak zorunda kaldılar. Maden ocağında ise 30 kadar kişinin kaldığını biliyoruz. Eylemlerine devam edecekler” dedi.

Eylem yapan işçilerden Ömer Demir, işlerini kaybedeceklerini kesin olarak öğrenince mücadeleden vazgeçtiklerini söyledi.

7 yıllık madenci 30 yaşındaki Ersan Çimen ise “Arkadaşlar ile karar aldık ve eyleme son verdik” dedi.

Bir aya 659 işçi daha çıkarılacak

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencilerin eylem yaptığı işletmenin, Ocak ayı sonuna kadar 659 işçiyi işten çıkarıp iş yerini tasfiye edeceğini Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne bildirdiğini açıkladı. Şirketin, Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan hazırlık işleri için ek süre talebinde bulunduğunu, bunun da gerçekleşmediğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:
“Şirket yetkilileri, İş Kanunu’nun 29’uncu maddesi gereği, 30 Aralık 2014 tarihi sonuna kadar 497, 2015 Ocak sonuna kadar da 162 kişiyi işten çıkararak iş yerini tasfiye edeceğini tebliğ etti. Problemin çözülmemesi nedeniyle dün 60 kişinin işine son verildi.”