Tiyatroda grev var, perdeler kapanacak !

Tiyatroda grev var, perdeler kapanacak !

Devlet Tiyatroları'nda 12 ilde sahneleri yapan 650 işçi, 12 Aralık'ta greve gidiyor.

DT'nin 12 ildeki sahnelerinde görev yapan işçiler, kurumun ‘toplu iş sözleşmesi masasına oturmaması' sebebiyle perde açmayacak. DT, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, işçileri temsil eden TOLEYİS sendikası görüşme taleplerine olumlu cevap alana kadar grevin devam edeceğini söyledi.

Zaman'da Ünal Livaneli'nin haberine göre Devlet Tiyatroları'nda (DT) sahne uygulayıcısı olarak çalışan 650 işçi, 12 Aralık'ta greve gidiyor. DT'nin 12 ildeki sahnelerinde görev yapan işçiler, kurumun ‘toplu iş sözleşmesi masasına oturmaması' sebebiyle perde açmayacak. Oyun dekorları taşınmayacak, sesçiler oyunların ses düzenini yapmayacak, ışıkçılar sahneyi aydınlatmayacak.

DT'nin sahnelerinde ışıkçı, sesçi, kondüvit, aksesuarcı, sahne makinisti gibi teknik ekibe bağlı 650 ‘süreli sözleşmeli' personel görev yapıyor. Bu statüdeki çalışanlar, kamudaki diğer işçilerin sahip olduğu pek çok özlük hakkından mahrum. Kurum, mevzuat gereği söz konusu işçileri yılda 15 gün zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarıyor. Uzun yıllardır ‘süreli sözleşmeli' çalışanlar DT'nin sınav açmaması sebebiyle kadroya giremiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sisteminde 18. işkolunda kayıtlı bulunan DT işçileri, haklarını elde etmek amacıyla e-devlet üzerinden Türkiye Otel, Lokanta Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası'na (TOLEYİS) üye oldu. TOLEYİS yöneticileri, 500 üyesi adına toplu iş sözleşmesi yapmak üzere DT yöneticileriyle görüşmek istedi. Ancak kurum yöneticileri, sendikayı muhatap kabul etmedi. Bunun üzerine TOLEYİS üyeleri, 12 Aralık'ta greve gitme kararı aldı. DT'de sahnelenen oyunların perde gerisindeki en önemli kadrosunu oluşturan 650 çalışan, 12 Aralık'ta perdeleri açmayacak.

TOLEYİS Genel Mali Sekreteri Ali Şahin, DT'de görev yapan 650 işçinin e-devlet sisteminde 13-A statüsünde işçi olarak göründüğünü ifade etti. 650 işçiden 500'ünün sendika üyesi olduğunu ve sendikanın da toplu iş sözleşmesi yetkisi aldığını ifade eden Şahin, tüm çağrılarına rağmen DT yöneticilerinin yasal süreç içerisinde sözleşme görüşmelerine katılmadığını söyledi. Bu sebeple 12 Aralık'ta DT işçilerinin greve gideceğini bildiren Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olaya el koymasını ve sendika temsilcilerini muhatap almasını beklediklerini söyledi. Şahin, işverenin ‘görüşme çağrısı' yapacağı güne kadar grevin süreceğini belirtti. Dün görüştüğümüz DT yetkilileri ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.