Türkiye'den Afrika atağı !

Türkiye'den Afrika atağı !
Güncelleme:

Türkiye, enerji yatırımı için Afrika ülkelerini tercih edecek.

Hükümet, yurtdışında enerji yatırımı için kolları sıvadı. Hedefte Afrika var. Ugandave Mozambik öncelikli yatırım bölgeleri. Enerji takımları yatırımcıların önünü açacak, üçüncü ülkelerle ortak modellere yardımcı olacak.
 
Türkiye, enerji sektöründe yurtdışındaki yatırımları artırmak istiyor. Bu konuda Enerji Bakanlığı da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Enerji Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu, enerjide yıldızı parlamış bir şirket olmadığı sürece enerji oyununda oyun değiştirmenin mümkün olmadığını düşünüyor. Bunun için de bakanlık başta çevre ülkelerde yatırım olanaklarını araştırıyor. Listenin başında Afrika ülkeleri var. Afrika'da 620 milyon insanın elektriğe erişimi yok..Afrika'da toplam 25 milyar dolar enerji yatırımı yapılması gerekiyor.
 
Afrika'da yatırım için üç ayaklı plan 
 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Enerji Çalıştayı'nda Türkiye’nin stratejisini anlatan Uslu, Türkiye’nin Afrika’daki oyun planını anlattı. Uslu’ya göre Afrika’da ilk aşamada enerji geri planda kaldı, şimdi daha atak olunacak. Buna göre üç ayaklı bir strateji izleniyor. 2005 ve 2012 yıllarındaki ilk ayağı tamamlanan dönemde, 34 ülkede büyükelçilik açıldı, THY 38 ülkeye sefer başlattı. 2016’ya kadar sürecek ikinci aşamada enerji takımları kurulacak, iş ve finansman modelleri belirlenip eğitimler verilecek. Üçüncü adımda da elektrik ve maden sektöründe yaıtım planlanıyor. Hedef 2030’a kadar bunları gerçekleştirmek.
 
Enerji takımları iş dünyasına yön verecek
 
Enerji Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu, projede enerji takımlarının rolünü şöyle anlatıyor:
 
“İki buçuk yıldır enerji takımları projesi var. Enerji takımları işadamları ile birlikte çalışacak. Hedef bölgelere işadamları ile seyahatler düzenleyeceğiz. Yatırımlar siyasi söylemi güçlendirmesi açısından da önemli. Afrika’ya sadece almaya değil, karşılıklı bir model ile işbirliğini güçlendirmeye gidiyoruz. 11 ülke ile mutabakat zaptı imzaladık, 15 ülke ile görüştük. Enerji takımı Sudan, Yemen, Nijerya, Tanzayna’ya gitti. 2015’te bir iki ülkeye daha gideceğiz. Afrika, Türkiye için yeni bir konu. Devlet ve iş adamları olarak sahaya intibak etmeye çalışıyoruz, bir keşif süreci sürdürüyoruz. Ön açıcı olmak adına diğer ülkelerle işbirliğini düşünmemiz lazım. Burada finans modelleri önemli. Türk Eximbank'ın Afrika özelinde daha da güçlendirilmesi gerekir. Bu manada finans modelleri kurulması, diğer eximbanklarla görüşülmesi hususunda devletin birtakım girişimleri var. Bir de bağlı kuruluşlarımızın verdiği eğitimler var.

Safa Uslu’ya göre yatırımların gerçekleşmesi için mutlaka bir fon oluşturulmalı:

“Siyasi riski çok yüksek bir bölgeden bahsediyoruz. Bu manada mutlaka bir Afrika yatırım fonumuzun oluşması lazım. Dolayısıyla buraya sadece özel sektörün gitmesi söz konusu değil. Mutlaka bu riski devletin paylaşması gerekiyor. Bu manada mutlaka bir Afrika yatırım fonumuzun oluşması lazım. Bir fonun bizim önümüzü aydınlatması lazım. Bunu son derece destekliyoruz, Bakanlık olarak da girişimlerimiz var.”
 
“Türkiye'deki karlılık oranları Türk yatırımcıları tatmin etmiyor"
 
Toplantıda konuşan Uluslararası Finans Kurumu Kıdemli Yatırım Uzmanı Tunç Alyanak da Türk yatırımcısının son dönemde yurtdışına daha fazla yatırım yapmasının sebeplerini araştırdıklarını anlattı:
 
"İlk gördüğümüz trend, Türkiye elektrik piyasasına elektrik satabilmek. Bunu neden Türkiye'de yapmıyorlar? Bunun nedeni bulunduğu ülkenin sağladığı ilave teşvikler veya bulunduğu ülkenin bazı kaynakların fazla olması. İkinci trend, Türk yatırımcılarının yurt dışında faaliyet gösteren tesislerinin olması. Bu tesislerine bu ticaretlerini destekleyecek düzeyde enerji üretim alanında da faaliyet gösterip bu şekilde sinerji oluşturma ihtiyacı olduğunu görebiliyoruz. Son trend ise Türkiye piyasasındaki karlılık oranlarının bazı Türk yatırımcılarını tatmin etmemesi ve yurt dışında 'bakir' olarak tanımlanabilecek birtakım piyasalara girme imkanlarını araştırıp adım attıklarını görüyoruz."