Uçan sarayın uçan ayrıntıları !

Uçan sarayın uçan ayrıntıları !

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için alınan Airbus 330-200 tipi uçak son teknolojik donanıma sahip.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için alınan ve iç tasarımı tamamlandıktan sonra 29 Ağustos Cuma günü Türkiye’ye gelen Airbus 330-200 tipi uçak son teknolojik donanıma sahip.

 

ABD’den boyasız olarak gelen, Türkiye’de HABOM hangarında üç günde son şeklini alan A330’da füzesavar sistemi de bulunuyor. Avea ve Turkcell’in teknolojik altyapı imkanından da faydanılan uçakta 20 bin feet (6.800 metre) üzerinde bu sayede cep telefonundan konuşulabilmesinin önü açıldı.  Kırmızı beyaz renklere sahip uçakta Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’ın uzun seyahatlerde kullanabilmesi için bir de yatak odası bulunuyor.  90 koltuk kapasitesine sahip uçakta ayrıca televizyonlu çalışma odası da var. Modifikasyonu 2.5 yılda tamamlanan uçağın orta bölümünde ise toplantı salonu bulunuyor.

‘TC-TUR’ adı verilen uçakta kablosuz internet bağlıntısı için Wi-Fi sistemi de bulunuyor. Bir tarafına ’Türkiye Cumhuriyeti’ diğer tarafına ise ’Republic of Turkey’ yazılan uçağın tüm modifikasyon işlemleri ABD’de yapıldı. Uçak ekstra yakıt tanklarıyla 15 bin 400 kilometrelik mesafeyi katedilebiliyor. Bu uçakla Tahiti hariç her yere direkt olarak uçulabilecek. Yeni uçağın içi, iki yıldır ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Gore Design firması tarafından düzenleniyordu. Gore Design’ı geçen yıl THY’nin satın alması gündeme gelmiş, ancak bu gerçekleşmemişti. Şirketi, daha sonra Körfez kökenli bir yatırım grubu almış, yönetimi MAZ Aviation üstlenmişti. Gore Design, Türkiye’nin yeni uçağını iki yılda hazırlarken, hazırlayan ekipte, ABD’de eğitimgörmüş Emre Tezcan adında bir Türk mühendis de görev aldı.