Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi açıldı

Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi açıldı

Urartu dönemine ait takı ve kemerlerden oluşan 1100 parçalı özel koleksiyonun yer aldığı sergi, Rezan Has Müzesi'nde tarih ve sanat tutkunlarının beğenisine sunuldu

İSTANBUL (AA) - Urartu dönemine ait takı ve kemerlerden oluşan 1100 parçalı özel koleksiyondan oluşan "Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi" açıldı.

Rezan Has Müzesi'nde sanatseverlerle buluşan sergide, MÖ 8. ve 7. yüzyıla ait iğne, yüzük, küpe, bilezik, fibula, kemer parçası, adak levhalar, pazıbentler, boyunluk, kolye, saç spiralleri, pektoral ve kemerler yer alıyor.

Sergi hakkında bilgi veren Rezan Has Müzesi Danışma Kurulu Başkanı Ahu Has, müzenin kuruluşunun 9. yılı olduğunu hatırlattı.

Müzenin koleksiyonundan seçme 1100 eserle sergiyi açtıklarını dile getiren Has, Urartuların MÖ 9. ve 7. yüzyıl arasında hüküm sürdüğünü, taş ve maden işçiliğinde öne çıktığını anlattı.

Has, Urartulardan kalan takı ağırlıklı koleksiyonu paylaşmaktan gurur duyduklarını ve ellerinden geldiğince her zaman tarihe sahip çıkacaklarını söyledi.

- "Urartuya ait önemli eserlerin büyük kısmı burada"

Sergi danışmanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, sergide, Urartulara ait takıların büyük bölümünün yer aldığını aktardı.

Sergide hemen hemen hepsi bütün halinde 74 kemer bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, küpe, kolye, boyunluk, yüzük gibi nadide eserlerin sergide bulunmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, "Sergide yer alan ve elbisenin üzerinden takılan iğnelerin bazıları hiçbir Urartu kazısında bulunmayan eserler. Nadir örnekleri teşkil ediyor. Urartular saf altın elde edemediklerinden dolayı bakır, kalay ve çinko katarak bugünkü anlamda sarımtırak bir metal elde etmişler. Biz ona pirinç diyoruz. Urartu uygarlığı, Anadolu'da ilk defa pirinci elde etmiş uygarlıktır" diye konuştu.

- "Öğrencilerin sanat ve kültür alanında kendilerini yetiştirmesi de önemli "

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversiteden mezun olan öğrencilerin sadece alanlarında değil, kültürel ve sanatsal açıdan da kendilerini yetiştirmelerini istediklerini belirterek, her yıl birden fazla sergi açtıklarını kaydetti.

Sergideki eserlere sahip olmanın kolay olmadığını dile getiren Aydın, bu eserlerin hem korunduğunu hem bakımının yapıldığını hem de sergilenebildiğini belirtti.

Koleksiyonlarında çok daha fazla eserin yer aldığı bilgisini veren Aydın, "Serginin hazırlık süreci 2 yıldan fazla sürdü. Arka planda çok fazla emeği geçen kişiler oldu. Eserlerin sergilendiği alanın hazırlanmasında bile bir kuyumcu titizliğiyle çalışıldı. Bu koleksiyonun diğer parçalarının da sergilenmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sergiye küresel ölçekli Sanatı Koruma Projesi kapsamında destek veren Bank of America Merrill Lynch'in Türkiye Hazine Satıştan Sorumlu Müdürü Ebru Draman, sergiye destek vermekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Şimdiye kadar destek verdikleri sanatsal faaliyetleri anlatan Draman, "Şirketimiz 8 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor ve ülke mirasını koruma konusunda da kararlı bir şekilde çalışıyor. Sanatın insanları eğitecek, onlara esin kaynağı olacak ve yaşamları değiştirecek güçlü bir araç olduğuna inanıyoruz. Bu olağanüstü Urartu takı koleksiyonunun şimdi ve önümüzdeki yıllarda beğeniyle ziyaret edileceğini umuyoruz" diye konuştu.

- Eserler onarıldı ve bakımdan geçirildi

Doğu Anadolu'ya özgü bir uygarlık olan Urartu Krallığı'na ait takıların yer aldığı sergide, MÖ 8. ve 7. yüzyıla ait iğneler, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri, pektoral ve bütün bunların yanı sıra 74 kemer bulunuyor.

Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu'nda yer alan yaklaşık 110 eserin restorasyon ve konservasyon projesiyle onarım ve bakımı gerçekleştirildi.

Topraklarındaki zengin maden yatakları sayesinde tunç, altın, gümüş ve demiri üstün bir sanatsallıkta işleyen, kemer, kolye, bilezik, pazıbent/kolçak, boyunluk, pektoral, iğne, fibula, yüzük gibi objeleri hem takı olarak kullanan hem de dinsel öğeler yükleyen Urartulara ait eserlerin bulunduğu koleksiyondaki kemerler üzerinde kullanılan bazı figürlü, geometrik ve bitkisel bezemeler, Urartu sanatı açısından yeni unsurları göz önüne seriyor.

Sergi, 31 Temmuz 2015'e kadar açık kalacak.