Zeytin hasat sezonu Manisanın Akhisar ilçesinde başladı

Zeytin hasat sezonu Manisanın Akhisar ilçesinde başladı

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü, 2012-2013 sezonuna Manisa'nın Akhisar ilçesinde başladı.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü, 2012-2013 sezonuna Manisa'nın Akhisar ilçesinde başladı.

Türkiye’nin 12 milyon zeytin ağacı ile en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olan Akhisar’da zeytin hasadının başlaması münasebetiyle Ballıca beldesinde ‘Akhisar 4. Zeytin Hasat Şenliği’ düzenlendi. Şenlik kapsamında, Ballıca'da sezonun ilk zeytin hasadı yapıldı.

Zeytin Hasat Şenliği’ne Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Akhisar Kaymakamı Kamil Kökten, Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Özgür Özel, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen ve zeytin üreticileri katıldı.

Şenliğin açılışında konuşan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Akhisar’ın gerçekten Manisa’nın, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin gurur duyduğu bir ilçe olduğunu söyledi. Akhisar’ın sahip olduğu marka değerleri ve bilhassa zeytin üretimindeki şampiyonluğuyla Manisalılara ve bütün Türkiye’ye gurur yaşatan bir ilçe olduğunu dile getiren Daşöz, Akhisar’ın sofralık zeytin, ağaç sayısı ve kalitede birinci sırada yer aldığını bildirdi. Daşöz, kaliteli zeytin ve zeytinyağı üreten bütün üreticilere teşekkür etti.

Bu sektörde de sorunların olabileceğini aktaran Daşöz, ama gidişata bakılması ve her geçen gün daha mı iyiye gidiliyor yoksa daha mı kötüye gidildiğinin görülmesinin en önemli göstergelerden biri olduğunu kaydetti. Akhisar’da Organize Sanayi Bölgesi, lisanslı depoculuk uygulamaları ve üretici birliklerinin olması gerektiğini belirten Daşöz, “Ama burayı öncelikle tanıtacaksak, öncelikle bir tanıyacağız. Kendi sağlığımız bakımından önemli ürünün zeytin olduğu, yapraklarının ayrı bir şifa olduğu, zeytinin beslenme değerinin yüksek olduğu, en önemlisi de yağının bir şifa kaynağı olduğu biliniyor. Tabi ki biz ihracat da yapacağız. Ülkemizin dövize de ihtiyacı var, ürünlerimizin uluslar arası piyasada tüketilmesine de ihtiyacımız var. Ama bir milli hedef olarak ülkemizde insanların zeytinyağı tüketimini yaygınlaştırmamız lazım. Bu konuda devlet olarak, kamu kurumları olarak, valilik olarak biz ihracatçı birliğimizle, üreticilerimizle işbirliği yapmaya mecburuz ve buna hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu konuda sizlerin daha fazla şeyler yapabileceği ve yapması gereken şeyler olduğunu ifade etmek istiyorum. Yeni hasat sezonumuzun zeytin üreticilerine hayırlı, bereketli olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Manisa Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de Türkiye’nin zeytin üretiminin yüzde 80’inin Ege Bölgesi’nde gerçekleştiğini söyledi. Çebi, bunun yüzde 12’sinin de Manisa’da üretildiğini kaydetti. 2000 yılında Türkiye’de kayıtlı 6 milyon zeytin ağacı varken, şu anda kayıtlı zeytin ağacı sayısının 20 milyon 154 bine çıktığını dile getiren Çebi, Türkiye’de kayıtsızlıklarla birlikte 23 milyon adet zeytin ağacı bulunduğunu söyledi.

Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen de Türkiye'nin yeni sezonda 455 bin ton sofralık zeytin, 201 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini dile getirdi. Akhisar'ın sofralık zeytin üretiminde Türkiye'de ilk sırada bulunduğunu belirten Gürmen, “Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 25'lik bölümü Akhisar ve çevresinde yetiştiriliyor. Akhisar'da 85 bin ton sofralık zeytin, 5 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Yakın zamana kadar Türkiye'de tütün üretim merkezi olarak bilinen Akhisar, günümüzde Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline geldi. Bu değişimi Türkiye kamuoyuna göstermek istiyoruz. Tütünün üretim kısmı Akhisar'da iken satış ve pazarlama kısmı ise İzmir'de gerçekleştiriliyordu. Dolayısıyla Akhisar'a tütünden çok fazla bir katma değer kalmıyordu. Zeytinde ise durum farklı. Akhisar'da kurulu irili ufaklı 300 civarında zeytin işleme tesisi, 35 tane zeytinyağı fabrikası var.” şeklinde bilgi verdi.

Şenlik kapsamında Vali Halil İbrahim Daşöz ve beraberindekiler Ballıca'da zeytinler dalından hasat edildikten sonra sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında geçirdiği işlemleri gözlemledi. Ayrıca Anadolu Filarmoni Orkestrası 4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği kapsamında konser verdi. CİHAN