ABD ve Rusya'dan 'tehlikeli yakınlaşma'

ABD ve Rusya'dan 'tehlikeli yakınlaşma'
Güncelleme:

ABD ve Rus jetleri, Suriye'de görme mesafesi kadar yakınlaşınca görüşme kararı aldı.

Jetleri Türk hava sahasını ihlal edince büyük krize yol açan Rusya ile ABD, savaş uçaklarının Suriye'de tehlikeli şekilde yakınlaşmasının ardından, operasyonlarda hava güvenliğini sağlamak üzere yeniden görüşecek.

Bu, ABD ile Rusya arasında, Suriye'de iki ülkeyi karşı karşıya getirecek olası kazaları önlemek ve saldırılarda koordinasyonu sağlamak için yapılan üçüncü toplantı olacak.

BBC Türkçe'nin haberine göre; görüşme, video konferans yöntemiyle bugün öğleden sonra yapılacak. 

UÇAKLAR GÖRME MESAFESİNDE YAKINLAŞTI

Görüşme kararı, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Col Steve Warren'ın, Rus ve ABD uçaklarının cumartesi günü birbirlerine görme mesafesinde (15-30km) yaklaştığını açıklamasının ardından alındı. 


ABD'nin başkenti Washington'da konuşan Warren, Rus uçaklarının hava devriye kurallarını ihlal ettiğini ve ABD'nin insansız hava araçlarına çok yaklaştığını da sözlerine ekledi.

KERRY: RUSYA'YA ANLAŞMAYA HAZIRIZ

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'ın Moskova ile uluslararası krizi önlemek amacıyla Suriye üzerindeki uçuşların güvenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya hazır olduğunu bildirdi.

Kerry yaptığı açıklamalarda, "Bizim uçaklarımızın, pilotlarımızın Suriye'de gökyüzünde tehlikede olmaması ve uluslararası krizi önlemek için anlaşmaya hazırız" ifadesini kullandı.

RUS JETLERİ TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL EDİNCE...

Suriye'deki hava operasyonlarına 30 Eylül'de başlayan Rusya, 3 ve 4 Ekim'de Türk hava sahasını ihlal etmişti. Bunun üzerine iki ülke arasında gerilim tırmanmış ve Türkiye, Rusya'ya nota vermişti. Birleşmiş Milletler, NATO ve ABD'nin de aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve ülkeler de Türkiye'ye destek mesajları yayınlamıştı.

Etiketler abd Rusya jet savaş