ABD'den art arda Türkiye açıklaması

ABD'den art arda Türkiye açıklaması
Güncelleme:

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnet, Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnet, "YPG'nin durumu anladığını düşünüyorum. Trump, Türkiye'ye yüksek profilli bir büyükelçi atamak istiyor" açıklamasında bulundu. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Rob  Manning, Türk F-35 savaş uçağı pilotları ve bakım personelinin kısa bir süre  içinde Arizona'da uçuş eğitimlerine başlayacağını ve ABD hükümetinin, Türkiye'nin  F-35 programına katılımı konusunda henüz herhangi bir karar vermediğini söyledi.

ABD'nin Bağımsızlığının 242. yıl dönümü dolayısıyla ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip Kosnett ve eşi Alison Kosnett'in ev sahipliğinde büyükelçilik konutunda verilen davete Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ümit Yalçın, Ankara'da görev yapan çok sayıda büyükelçi, diplomat ve gazeteci katıldı.

YPG'nin durumu anladığını belirten  Kosnet, "YPG yeni duruma göre işbirliği yapacağını açıkladı" dedi.

Kosnet, "Trump, Türkiye'ye yüksek profilli bir büyükelçi atamak istiyor" açıklamasında bulundu.

PENTAGON'DAN F-35 AÇIKLAMASI

Haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde  bulunan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Manning, "Türkiye'nin iki F-35 uçağının Arizona'daki Luke Hava  Kuvvetleri Üssü'ne vardığını biliyoruz. Türk pilotları ve bakım personeli de Luke  Hava Kuvvetleri Üssü'ne vardılar ve kısa bir süre içinde uçuş akademisine  başlayacaklar." dedi.

Mevcut anlaşmalar kapsamında uçağın bir süre ABD'de gözetimde  kalacağını belirten Manning, bu sürenin uçağı alacak ülkenin pilotlarının  eğitimlerinin tamamlanmasına bağlı olduğunu ve bunun ortalama bir iki yıl  sürebileceği kaydetti.

ABD Kongresi'nde F-35 uçaklarının Türkiye'ye verilmesinin  engellenmesine yönelik girişimlere de değinen Manning, "ABD hükümeti, henüz  Türkiye'nin F-35 Müşterek Taaruz Uçağı Programı'na katılımı konusunda bir karar vermedi. Türkiye yakın ve kilit bir NATO müttefiği ve 2002'den beri F-35  programının uluslararası katılımcısıdır." şeklinde konuştu.

PİLOTLAR İKİ AY İÇİNDE UÇUŞLARA BAŞLAYACAK

Aynı toplantıda konuşan Pentagon'daki Müşterek Programlar Masası  Sözcüsü Yarbay Mike Andrews de Arizona'da eğitim gören Türk pilotların bir iki ay  içinde uçuşlara başlayacağını söyledi.

Bir politika değişikliği olması durumunda Türkiye'nin mülkiyetini  teslim aldığı iki F-35 uçağını alıp alamayacağına ilişkin bir soruya Yarbay  Andrews, "Bakanlık teklif edilen yasalara ilişkin yorum yapmaz. Birşeyler  değişmediği sürece onlar (pilot ve bakım personeli) akademi eğitimlerine devam  edecekler." yanıtını verdi.

Başka bir gazetecinin aynı soruyu tekrar etmesi üzerine Andrews, söz  konusu uçakların yasal bir değişiklik durumunda Türkiye'ye verilip verilmemesinin  tamamen yapılacak politika değişikliğine bağlı olacağını dile getirdi.

Yarbay Adrews "Senato, (F-35'lerin Türkiye'ye verilmesinin)  engellenmesi için oy kullandı. Kongre'nin bir oyu var. Başkanın da bir oy hakkı  var. Dolayısıyla burada benden spekülasyon yapmamı istiyorsunuz. Bu yüzden size  sadece şunu diyebilirim; şu aşamada programda uçuşlara devam edecekler."  ifadelerini kullandı.

Etiketler abd türkiye ypg Münbiç