ABD’den IŞİD ve El Kaide için tarihi itiraf

ABD’den IŞİD ve El Kaide için tarihi itiraf
Güncelleme:

Beyaz Saray sözcüsü IŞİD ve El Kadie için çarpıcı bir açıklama yaptı.

2003’teki işgalden evvel Irak’ta El Kaide ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) olmadığını söyleyen Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, hem Saddam Hüseyin – El Kaide bağlantısının yalan olduğunu hem de El Kaide’yi Irak’a ABD’nin soktuğunu kabul etti.

Eski ABD Başkanı George W. Bush’un 2003’te işgal etmesinden evvel Irak’ta Kaide ve IŞİD’in olmadığını söyleyen Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, hem işgal gerekçelerinden Saddam-Kaide bağlantısının yalan olduğunu hem de Kaide’yi Irak’a ABD’nin soktuğunu kabul etmiş oldu.

Earnest “Irak Kaidesi ile IŞİD arasında bağlantılar olduğunu destekleyen geniş çaplı kanıtlar var. Başkan Bush’un bu ülkeye karadan konuşlanma kararından önce Irak’ta Kaide’nin bulunmadığı da bir gerçek. Bu, tarihi bir gerçek” dedi.

Açıklama, Bush’un hafta sonu Yahudi bağışçılarla toplantısında halefi Barack Obama’yı eleştirmesinin ardından geldi. Bush, Obama’nın 2011’de Irak’tan asker çekmesinin IŞİD’in önünü açtığını söyleyip “Etkin bir başkan olabilmek için dediğini yapabilmen, onları öldürmen gerekir” dedi.

Bu arada İnsan Hakları Gözlemevi IŞİD’in Haziran 2014’ten beri Suriye’de çatışma haricinde en az 2 bin 154 kişiyi kafa keserek, yakarak, taşlayarak, kurşuna dizerek öldürdüğünü, pek çok da kayıp bulunduğunu söyledi.