Çavuşoğlu'dan AP'ye Venezuela tepkisi: İç savaşa neden olabilir

Çavuşoğlu'dan AP'ye Venezuela tepkisi: İç savaşa neden olabilir
Güncelleme:

Avrupa Parlemantosu'nun, Guaido'yu Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanımasına Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan tepki geldi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Venezuela'da kendini "geçici  devlet başkanı" ilan eden muhalif lider Juan Guaido'yu dün tanıma kararı almasına, Ankara'dan tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun Guaido kararına tepki gösterdi.  "Dış müdahale çözüm getirmez. Venezuela'da iç savaşa bile neden olabilir" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları (Gymnich)  Toplantısı'na katılmak üzere Romanya'da bulunan Çavuşoğlu, toplantı öncesi  gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"AP'nin kararı doğru değil, çözüm getirmez"

AP'nin, Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden muhalif  lider Guaido'yu tanımasıyla ilgili soruya Çavuşoğlu, "Bu şekilde dışardan  müdahale sağlıklı değildir, doğru değildir, çözüm getirmez. Sorunu daha da  derinleştirir. Allah korusun içerde bir iç savaşa bile ülke sürüklenebilir."  yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, bu ülkelerin taraf tutmak yerine Venezuela içinde diyaloğu  ve Venezuela ile diyaloğu ön plana çıkarması gerektiğinin altını çizerek,  Türkiye'nin bu tür kararları doğru bulmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Maduro seçimle geldi. Dolayısıyla  Venezuela halkının bu iradesine de saygısızlık etmesin kimse." şeklinde  konuştu.

Öte yandan Venezuela'da gerçekte bir sorun olduğunu kaydeden  Çavuşoğlu, bu sorunun diyalog ve iş birliği ile çözülebileceğinin altını  çizdi.

Çavuşoğlu, "Kamplaşma yerine sorunu nasıl çözeceğimize odaklanırsak  Venezuela'ya ve Venezuela halkına daha çok yardımcı oluruz ve o bölgedeki birçok  sorunu ortadan kaldırmış oluruz." dedi.

ABD'nin İran yaptırımları

Almanya, Fransa ve İngiltere'nin, İran'a yönelik ABD yaptırımlarını  bertaraf etmeyi öngören özel amaçlı ticari mekanizma kurmasıyla ilgili Çavuşoğlu,  "Daha fazla diyalog ve iş birliği ile bu sorunların çözülebileceğine inanıyoruz.  Ticaretlerle ilgili bu yaptırımlar sadece İran değil, Avrupa ülkelerini ve  Japonya dahil dünyadaki birçok ülkeyi etkiliyor. Dolayısıyla ABD'nin bu tavrına  karşı AB'nin attığı bu adımları olumlu buluyoruz." ifadesini kullandı.

"ABD'nin bu kararlarından vazgeçmesi gerekiyor." diyen Çavuşoğlu,  hangi ülkeye olursa olsun başından beri bu tür yaptırımlara karşı olduklarını  söyledi.

Çavuşoğlu, İran'a karşı ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının bir sonuç  getirmeyeceğini daha öncesinde ifade ettiğini belirterek, bugüne kadar AB ile ve  AB'deki ülkelerle özellikle bu konuda görüşler ve politikalarının örtüştüğünü  söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, bu adımların kendilerini mutlu ettiğini ancak kesin  bir çözüm olmadığını sözlerine ekledi.

Türkiye-AB ilişkileri

Romanya'nın partiler üstü bir politika izleyerek Türkiye'nin AB  üyeliğini her zaman kesintisiz şekilde desteklediğini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu  dönemde de AB ile ilişkilerimizin daha da normalleşeceğine inanıyoruz. Temaslar  devam edecek." dedi.

Çavuşoğlu, Bulgaristan gibi Romanya'nın da bir zirve düzenlemeyi  gündeme getirdiğini belirterek, 15 Mart'ta Türkiye-AB Ortaklık Konseyi  Toplantısı'nın Brüksel'de yapılacağını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Romanya'nın bu tutumu ve desteği için teşekkürlerini  ifade etti.

Gymnich toplantısında "Suriye, Çin, AB genişleme politikası" gibi  konuların ele alınacağını kaydeden Çavuşoğlu, "AB'nin diğer alanlarda olduğu gibi  genişlemeyle ilgili net bir politikası yok." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Rusya ile ABD arasındaki Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler  Anlaşması'nın (INF) iptal edilmesi konusundaki soru üzerine, NATO müttefiği  olarak NATO'nun politikalarını desteklediklerini vurguladı.

Bu konuda eş zamanlı olarak caydırma ve diyalog politikası  güttüklerini aktaran Çavuşoğlu, "Bugünlerde bu tarz problemlerin üstesinden  gelmek için daha çok diyaloğa ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Venezuela'da yaşananlar

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü  düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol  açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido,  muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD  olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya,  Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından  tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet  Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler  üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkinin  süreceğini duyurmuştu.

AP'den çok tartışılacak Venezuela kararıAP'den çok tartışılacak Venezuela kararı

 

Seçiniz...