Erdoğan ve Putin buluşuyor

Erdoğan ve Putin buluşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ile Çin'de görüşecek.

Türkiye ve Rusya liderleri, yaklaşık bir ay önce gerçekleşen tarihi görüşmeden sonra bu kez G-20 zirvesi için gittikleri Çin'de bir araya geliyor. Saat 16.15'te gerçekleşecek randevunun gündeminde Suriye ve ilişkilerin daha da ileri götürülmesi var.

G-20 Zirvesi için Çin'in Hanzhou kentine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.15'te Rusya lideri Vladimir Putin'le buluşacak.

Son olarak 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da buluşan iki lider, Moskova ve Ankara arasında yeni bir sayfa açmıştı. 24 Kasım 2015'te Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle kopan ilişkileri onaran Erdoğan ve Putin'in, zirvedeki buluşmasında en önemli Gündem maddesiSuriye olacak. Liderler ayrıca, ilişkilerin daha da ileri götürülmesini masaya yatıracak.

Cumhurbaşkanı, Putin randevusundan önce Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la bir araya geldi.

Ban Ki-mun'un Erdoğan'ı Türkçe "Merhaba, nasılsınız?" diye selamlamasıyla başlayan görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü. 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. İki ülkede başta IŞİD olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin üzerinde duruldu ve Cumhurbaşkanı BM Genel Sekreteri'ne Fırat Kalkanı Operasyonu'yla ilgili bilgi verdi.

Randevunun diğer başlıkları, Suriye'de ateşkesin sağlanması, Halep'e insani yardım ile iklim değişikliği oldu.

Suriye'de insani durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak BM'nin insani erişim sağlanmasına yönelik çabalarını desteklediklerini söyledi.