Hüseyin Baybaşin açlık grevinde

Hüseyin Baybaşin açlık grevinde

Diyarbakırlı uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin, Hollanda'da açlık grevine başladı.

DİYARBAKIRLI uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin, Hollanda Adalet Bakanlığı'nın önceki gün aldığı bir kararla, ‘cezaevinden kaçma şüphesi’ oluştuğu gerekçesiyle özel güvenlik rejimine tabi tutulmaya başlandı. Baybaşin’in Türkiye’deki Avukatı Berzan Ekinci, Vught Cezaevi'ne nakledilen Baybaşin’in, bu uygulamayı protesto için açlık grevine başladığını söyledi.

‘Avrupalı Escobar’ olarak anılan Diyarbakır Liceli uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin’in Avukatı Berzan Ekinci, Baybaşin’in Hollanda Adalet Bakanlığı ve Müsteşar J.Demink tarafından alınan kararla ‘Kaçma şüphesi’ nedeniyle özel güvenlik rejimine tabi tutulduğunu belirterek, Edbi Vught Cezaevi’ne nakledildiğini söyledi. Hüseyin Baybaşin’in nakledildiği cezaevinde zor günler yaşadığını belirten Ekinci, birdenbire alınan karar ve yapılan baskılar sonucu Baybaşin'in açlık grevine başladığını söyledi. Avukat Ekinci, önceki gün cezaevi yönetimi tarafından aranarak kimliğinin sorulduğunu ve daha sonra görüştüğü Baybaşin’in zor durumda olduğunu kendisine söylediğini belirtti. Ekinci, “Gerekli yasal prosedürü başlattık. Baybaşin keyfi uygulamalara maruz kaldığını, susuturulmak için kendisine tecrit uygulandığını söyledi. Biz 10 yıldır bu filmi seyrediyoruz'' dedi.

Hüseyin Baybaşin, Mehmet Emin Baybaşin, Mehmet Şerif Baybaşin, Mehmet Şirin Baybaşin, Mahmut Baybaşin. Ailenin çok sayıda üyesi uyuşturucu suçundan cezaevinde bulunuyor. 46 yaşındaki Hüseyin Baybaşin, İlk kez Fatih’teki evine 10 Mayıs 1976’da yapılan baskında 10.8 kilo esrarla yakalandı. İki yıl hapis cezası aldı. 1984’te İngiltere’de 6 kilo eroinle yakalanınca 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dört yıl cezaevinde kaldıktan sonra Türkiye’ye döndü. Cezaevinde dört ay kaldıktan sonra tahliye edildi. Dört gün sonra Silivri’de bu kez 79 kilo eroin, iki kilo baz morfinle yakalandı. 22 Mart 1989’da tekrar tutuklandı. 1992’de ‘Kısmetim- 1’ gemisindeki 3 bin 100 kilo baz morfinin ona ait olduğu iddia edilince yurtdışına kaçtı. ‘Lucky- S’ gemisindeki 13 ton uyuşturucuda payı olduğu öne sürüldü. Mart 1998’de Hollanda sınırındaki villasında yeğeni Giyasettin Baybaşin ile yakalandı. Baybaşin ailesinden 10 kişi daha gözaltına alındı. Amcasının oğlu Mahmut Baybaşin’in İspanya’daki evinde de 10 kilo eroin ele geçirildi.

Milliyet