IŞİD'in yıktığı kent bu hale geldi

IŞİD'in yıktığı kent bu hale geldi
Güncelleme:

IŞİD militanları Nemrud antik kentini büyük yıkıma uğrattı.

Terör örgütü DEAŞ'ın Irak'taki Nemrud antik kentinde büyük yıkım gerçekleştirerek sağlam tek bir tarihi eser bırakmadığı ortaya çıktı.

Irak ordusunun üç gün önce geri aldığı Musul'un güneydoğusundaki Nemrud antik kentine giren AA ekibi, terör örgütünün geride bıraktığı enkazı görüntüledi. Dicle Nehri yakınında yer alan antik kentin tamamen yıkıldığı görüldü.

deas-in-yiktigi-antik-kent-bu-halde-8002371.jpeg

Asurilerden kalma birçok kral mezarının yanı sıra iki kanatlı aslan figürünün bulunduğu antik kent, DEAŞ sonrasında harap olmuş durumda. Tarihi kimliği yok edilen Nemrud'da şu an sağlam bir heykel bile görmek mümkün değil.

"DEAŞ her şeyi yerle bir etti"

AA muhabirine konuşan Nemrud sakinlerinden ve antik kentin güvenliğini sağlayan aşiret güçleri komutanlarından Şeyh Halid el-Cuburi, DEAŞ'ın antik kentteki her şeyi patlayıcılarla yok ettiğini söyledi.

Cuburi, "Ninova'nın tarihi bu kentte gizliydi. Terör örgütü DEAŞ gelip patlayıcılarla her şeyi yerle bir etti. Burada eskiden bir yaşam vardı. Ancak şu anda bunlardan eser yok." diye konuştu.

deas-in-yiktigi-antik-kent-bu-halde-8002375.jpeg

Musul'un güneydoğu bölgesinde, kent merkezine 30 kilometre mesafede yer alan antik kent "Kalhu" olarak da adlandırılıyor.

Tarih kaynaklarında söz konusu kentin 3300 yıl önce kurulduğu ve Asuri İmparatorluğu'nun başkenti olduğu belirtiliyor.

Irak Tarihi Eserler ve Kültürel Miras Bakanlığı'ndan bu sabah yapılan yazılı açıklamada da "DEAŞ, Asurlular döneminden kalan kentte büyük yıkım gerçekleştirdi." denilmişti.

deas-in-yiktigi-antik-kent-bu-halde-8002377.jpeg

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014'te Musul'la eş zamanlı olarak antik kenti de kontrol altına almıştı. Geçen sene mart ayında DEAŞ'ın antik kentte gerçekleştirdiği yıkımlara ilişkin görüntüler yayımlanmıştı.

deas-in-yiktigi-antik-kent-bu-halde-8002379.jpeg

AA