Katalonya'dan flaş açıklama: Darbeyi kabul etmiyoruz

Güncelleme:

Katalonya yönetimi, Carles Puigdemont'un hala devlet başkanı olduğunu ve ''darbeyi'' kabul etmediklerini açıkladı. Bu arada Belçika hükümeti, tutuklanma olasılığı bulunan Puigdemont'a sığınma hakkı verebileceğini açıkladı.

Haber ajansları tarafından son dakika olarak duyurulan açıklamada, Katalon yönetiminin İspanya'nın kararlarını kabul etmediği açıklandı. 

Öte yandan, Reuters'ın yayınladığı bir ankete göre, Katalonya'da yeniden bölgesel bir seçim olması durumunda ayrılıkçı kanat kazanan taraf olacak. 

HÜKÜMET 'ŞOFÖRLERİ GERİ ÇEKTİ'

İspanya hükümeti, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya'da feshettiği yerel yönetim hükümetinin üyelerine daimi eşlik eden
polisleri ve özel şoförleri geri çekti.

İspanya devlet televizyonu TVE, merkezi hükümetin Anayasa'nın 155. maddesini uygulamaya koymasının ardından Katalonya yerel hükümetindeki bakanların yanında sürekli görev yapan koruma polisleri ile şoförlerinin geri çekildiğini duyurdu. 

Haberde, yetkileri elinden alınmasına rağmen sadece Katalonya Başkanı Carles Puigdemont'un yanındaki koruma polislerinin "güvenlik gerekçesiyle tedbir amaçlı" görevlerine devam ettikleri belirtildi.

 İSPANYA 'SEÇİMDE YARIŞABİLİR' DEDİ

İspanya hükümeti, görevden aldığı Katalan lider Carles Puigdemont'un bölgesel seçimlerde yarışabileceğini açıkladı.

Madrid hükümeti sözcülerinden Íñigo Méndez de Vigo yaptığı açıklamada görevden alınmış olmasına rağmen Puigdemont'un Aralık'taki bölgesel seçimlerde yarışabileceğini söyledi. Reuters'a konuşan de Vigo, "Şundan kesinlikle eminim, eğer Puigdemont bu seçimlere katılırsa demokratik muhalefetini ortaya koyabilir" dedi.

De Vigo'nun açıklamaları, Katalan liderin Cumartesi günü yaptığı konuşmada Madrid hükümetinin kararları için "önceden planlanmış saldırı" ifadesini kullanmasının hemen ardından geldi.

"PUİGDEMONT'A SIĞINMA HAKKI VEREBİLİRİZ"

Belçika hükümeti, İspanya yasalarına göre tutuklanma olasılığı bulunan Katalan Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'a siyasi sığınma ve koruma hakkı verilebileceğini açıkladı.

İspanya basınına göre, Madrid hükümetinin, Katalonya Özerk yönetiminin feshi ve doğrudan yönetilmesi planına karşı çıkan Puigdemont'un gözaltına alınma riski bulunuyor.

Medyada, "ayrılıkçılık" suçlaması ile soruşturma tehdidiyle karşı karşıya olan Katalan liderin Belçika'ya gidebileceği öne sürülüyor. Çünkü Belçika, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde siyasi sığınma başvurusu yapılabilen birkaç ülkeden biri.

Göç ve sığınmadan sorumlu Belçikalı bakan Theo Francken, Charles Puigdemont'a siyasi sığınma ve koruma verebileceklerini söyledi.

İspanya basınında yer alan bu iddiaları Flaman Televizyonu'na değerlendiren Francken Belçika'nın, Katalan lider için bir çıkış noktası olabileceğini vurguladı.

Seçiniz...

Etiketler ispanya katalonya