Muhammed Ali’ye veda töreninde Türkiye'yi hedef aldı

Muhammed Ali’ye veda töreninde Türkiye'yi hedef aldı

Hahamdan Muhammed Ali’ye veda töreninde Türkiye hakkında densiz sözler

Solunum yetmezliği sonucu 74 yaşında yaşamını yitiren dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali, dün son yolculuğuna uğurlandı. Ali için KFC Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Haham Michael Lerner, dünyada milyonlarca kişinin canlı olarak izlediği,15 bini aşkın kişinin katıldığı törende Türk liderleri için ise ağır sözler kullandı.

Muhammed Ali'nin cenazesinin defnedilmesinin ardından son tören ise KFC Center'da yapıldı. Törene aralarında eski ABD Başkanı Bill Clinton, Ali'nin eşi Lonnie Ali, Hollywood yıldızı Billy Chrystal, Haham Michael Lerner'ın da bulunduğu kişiler konuşma yaptı.

HAHAM LERNER, "POLİTİKACILARIN YADA BAŞKA BİRİLERİNİN MÜSLÜMANLARI AŞAĞILAMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Haham Lerner konuşmasına, Amerikalı Musevileri temsil etmek için katıldığını belirttikten sonra, "Amerikalı Museviler, Afrika asıllı Amerikalıların mücadelesinde büyük bir dayanışma rolü oynadı. Bugün de hem bu ülkede hem de dünya çapında Müslüman toplumu ile dayanışma içindeyiz. Politikacıların yada başka birilerinin Müslümanları aşağılamasına yada bazı (teröristler) yüzünden bütün Müslümanları suçlamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Lerner'ın bu sözleri salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı. ABD'de yaşayan Musevilere yönelik yayın yapan Tikkün adlı derginin editörlüğünü de yapan Lerner, konuşmasında , İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı baskı politikasına son verdirmek için ABD'nin İsrail'e baskı yapması çağrısı yaptıklarını da belirterek, "Hepimiz, Tanrı'nın suretleriyiz, herkes eşit değerde" dedi.

"ALİ, BÜTÜN RİSKLERİ ALARAK KİŞİSEL KAHRAMANLIK YAPTI"

Geçmişte Muhammed Ali ile kişisel ilişkisi olduğunu, Vietnam Savaşı'na Muhammed Ali ile birlikte karşı çıktıklarını anlatan Lerner, spor kahramanlığının gelip geçici, kişisel kahramanlıkların kalıcı olduğunu anlattığı konuşmasında, Ali'nin, bütün riskleri alarak kişisel kahramanlık yaptığını söyledi. Boks sporunu umursamayan Amerikalıların, Muhammed Ali'yi umursadıklarını ve önemsediklerini belirten Lerner, "Çünkü kendisi yakaladığı onuru ve unu yitirmeyi göze alabildi, inancalarını, doğruları söylemeyi göze alabildi" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE AĞIR ELEŞTİRİ

Konuşmasına gelir adaleti, ABD'deki ırkçı yaklaşımlar ve siyasi içerikleri de katan Lerner Türkiye'ye yönelik ise ağır ifadeler kullandı. Türk liderlerini Kürtleri öldürmekle suçlayan Lerner sözlerine şöyle devam etti: "Seçimle işbaşına gelen yetkililere işkenceye son vermelerini söyleyin. Bu ülkede 2008'de ekonomik kriz yaratan bankalara ve büyük şirketlere, gelir dağıtımı adaleti istediğinizi söyleyin. Şiddet kullanan kullanan politikacılara dur deyin, savaşlara dur deyin. Türkiye'nin liderlerine Kürtleri öldürmeyi durdurmayı söyleyin. İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, iç güvenliği sağlamanın yolunun Batı Şeria'yı işgal etmeyi durdurmak, Filistin devletinin kurulmasına yardımcı olmaktan geçtiğini söyleyin" dedi. Berner'ın konuşması, cenaze ve anma törenine siyaseti karıştırdığı gerekçesiyle sosyal medyada eleştirilere yol açtı.

ABD eski başkanlarından Bill Clinton da yaptığı konuşmada, Muhammed Ali ile olan ilişkilerinden söz eserek, Ali'nin hem bir sporcu hem de insan olarak gösterdiği çabaları övdü. Törende Muhammed Ali'nin kızları Meryem Ali ce Raside Ali, oyuncu Billy Chrystal da yaptıkları konuşmada Ali ile ilgili anılarını paylaştı.

DHA