Barzani'den kritik karar !

Barzani'den kritik karar !
Güncelleme:

Barzani başkanlığa aday olmayacağını ve Güney Kürdistan'ın Irak'ı yönetmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Mesud Barzani'nin, başkanlığa artık aday olmayacağını ve Güney Kürdistan’ıIrak’ın yönetmesine izin vermeyeceğini vurguladığı bildirildi.

Mesud Barzani bugün başkent Erbil'in Pirmam (Selahaddin) ileçesindeki Başkanlık Ofisi'nde Türkmen parti liderlerini kabul etti.
 
Rûdaw'a konuşan Kürdistan Parlamentosu Erbil Türkmen Bloku Grupbaşkanı Macid Bezirgan, Barzani'nin Türkmenler'le tüm etnik ve dini gruplara desteğini yineleyerek, “Bütün grupların hakları Irak ve Kürdistan Bölgesi anayasalarında belirlenmeli” dediğini belirtti.
 
Barzani'nin, Kürdistan Bölgesi'nin önündeki engellerden bahsederek, krizler konusunda fikirlerine sorduğunu dile getiren Macid Bezirgan, Barzani'nin şu sözlerini nakletti:
 
“Eğer 23 Haziran 2015'te Kürdistan Parlamentosu olmasaydı, televizyona çıkıp yasal süremin dolduğunu  ve Kürdistan halkının başka birini seçmesini talep edecektim. Ancak parlamentonun sözkonusu oturumu yönetime karşı ve uzlaşmanın engellenmesi amacıyla yapıldı.”
 
Barzani'nin koltukta gözü olmadığını ifade eden Bezirgan, şunları dile getirdi:
 
“Sayın Barzani, tarafların bir başkan üzerinde anlaşamadığını, özellikle IŞİD'e karşı savaşın devam ettiği bu dönemde görev ve sorumluluktan kaçmak istemediğini belirtti ve bir daha aday olmayacağını vurguladı.”
 
Türkmen yetkili, Barzani’nin, “Irak'ın Güney Kürdistan’da siyasi ve askeri olarak hakimiyet kurmasına izin vermeyeceğini söylediğini” de iletti. 
 
2003'ten sonra Kürdistan Bölgesi dışında bulunan ve Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi kapsamındaki bölgelerde güvenlik Bağdat ve Erbil tarafından ortak bir şekilde sağlanıyordu.
 
IŞİD'in saldırmasıyla Irak Ordusu sözkonusu bölgelerden çekilmişti.