Putin işadamlarını Asya'yı işaret etti

Putin işadamlarını Asya'yı işaret etti
Güncelleme:

Rusya lideri Putin, Batı'nın yaptırımlarına karşı işadamlarına Asya'yı işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Ukrayna krizinin ardından ABD ve AB'nin aldığı yeni yaptırım kararlarının karşın Kremlin'de Rusya'nın önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda yaptırımlara tepki gösteren Putin, dış kısıtlamalara verecekleri yanıtın ülkedeki yatırım özgürlüklerini genişletmek olacağını söyledi.

Sputnik'in haberine göre Rus lider, "Daha önce birçok kez ifade ettik. Dış kısıtlamalara yanıtımız, yatırım özgürlüklerinin genişletilmesi, dürüstçe çalış ve kendi işini yapanların varlıklarını ve haklarını korumak olacak. Yerli üreticilerin imkânlarının genişletilmesi için hukuki önlemler alacağız ve farklı ülkelerle ekonomik ilişkileri artıracağız" dedi.

"ASYA'DAKİ TİCARİ OLUŞUMLARLA İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ HAZIRLAYIN"

Rus lider toplantıya katılan Rus iş adamlarına, Rusya'nın dış ticaretinin yönünü değiştirecek bir talepte bulundu. Putin, işadamlarından Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne (ASEAN) üye ülkeler ile muhtemel işbirliğine yönelik öneri hazırlamalarını istedi.

Asya pazarının önemine değinen Rus lider, "Burası devasa bir pazar. Sizlerden bu bölgedeki ülkelerle işbirliğine yönelik öneriler hazırlamanızı talep ediyorum" dedi.

ABD VE AB YENİ YAPTIRIM KARARLARI ALMIŞTI

ABD, geçtiğimiz günlerde Ukrayna'daki kriz gerekçesiyle Rusya'ya yaptırımları genişlettiğini açıklamıştı.

ABD Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dört ayrı yaptırım listesine onlarca isim ve kurumun eklendiği ifade edilmişti. Listede, aralarında Rus işadamları Gennadiy Timçenko, Arkadiy ve Boris Rotenberg kardeşler ile ilişkileri olduğu düşünülen vatandaşların ve şirketlerin yer aldığı kaydedilmişti.

AB ise pazartesi günü yaptığı açıklamayla, Rusya'ya Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımları 6 aylığına, 31 Temmuz 2016'ya kadar uzatıldığını duyurmuştu.