Türkiye'yi ''mülteciler için tampon'' yapan anlaşmanın mimarı Merkel'e mülteci ödülü

Türkiye'yi ''mülteciler için tampon'' yapan anlaşmanın mimarı Merkel'e mülteci ödülü
Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılki Nansen Mülteci Ödülü'nü Türkiye ve AB arasındaki imzalanan ve Türkiye’nin para karşılığı mültecilerin AB’ye geçişini engellemesini sağlayan anlaşmanın mimarı eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e verdi.

BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında konuşan Komiserlik Sözcüsü Matthew Saltmarsh, 2022 Nansen Mülteci Ödülleri'nin kazananını açıkladı.

Saltmarsh, 2022 Nansen Mülteci Ödülü'nün, 2015 ve 2016'daki mülteci krizinde “Almanya'nın kapılarını 1,2 milyon Suriyeli mülteciye açan” Merkel'e verileceğini bildirdi.

Ancak eski Şansölye Angela Merkel, 2016’da Türkiye ve Avrupa Birliği arasında mülteci anlaşmasının imzalanmasına ön ayak oldu. Anlaşma kapsamında Türkiye, mültecilerin masraflarının karşılanması koşulu ile, AB’ye mülteci geçişini durdurma ve mültecilere bakma sözü verdi.

O anlaşmadan bu yana Türkiye’deki kayıtlı ve kayı dışı sığınmacı ve mülteci sayısı 5 milyonu geçti. Bu sayının 3.6 milyonunu resmi verilere göre Suriyeliler oluşturuyor.

ÖDÜLÜN DEĞERİ 150 BİN DOLAR

Ödül töreninin 10 Ekim'de, Cenevre'de düzenlenmesinin planlandığı ve Merkel'e verilecek ödülün değerinin 150 bin ABD doları olduğu belirtildi.

 Merkel 24 Ağustos'ta da BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) barış ödülüne layık görülmüştü.