Ukrayna'daki nükleer santral için korkunç iddialar

Ukrayna'daki nükleer santral için korkunç iddialar
Güncelleme:

Ukrayna'da yer alan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali'ne, Rusya tarafından patlayıcı yerleştirildiği öne sürüldü. Rusya ise Ukrayna'nın santrali vuracağını iddia etti. Olası bir felaketten Türkiye'nin de etkileneceği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki bazı güç ünitelerinin çatısına patlayıcıya benzeyen maddeler yerleştirdiğini iddia etti. Dünyayı uyaran Zelenski, radyasyon tehlikesine dikkat çekti. Rusya kanadından yapılan açıklamada ise bugün Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santraline saldırı düzenleyeceği öne sürüldü.

RADYASYON TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'nın lideri Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı videolu açıklamada, Rusların kontrolünde bulunan nükleer santraldeki durumu değerlendirdi. Radyasyonun tüm dünya için bir tehdit olduğuna işaret eden Zelenski, nükleer santralin radyasyon tehdidinden tamamen korunması gerektiğinin altını çizdi.

"PATLAYICI MADDELER YERLEŞTİRDİLER"
Zelenski, devletlerin neler olup bittiğini ve kimin suçlanacağını tam olarak bilmek için istihbarat yeteneklerine sahip olduğuna değinerek, "Elimizdeki istihbarat bilgilerine göre, Rus ordusu, Zaporijya Nükleer Santrali'nin bazı güç ünitelerinin çatısına patlayıcıya benzeyen maddeler yerleştirmiştir." dedi.

"TEK TEHLİKE KAYNAĞI RUSYA"
Muhtemelen Rusların santrale bir saldırı simüle etmek istediğini iddia eden Zelenski, "Belki de başka bir senaryoları var. Ancak her halükarda dünya, Zaporijya Nükleer Santrali için tek tehlike kaynağının Rusya olduğunu görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA: UKRAYNA BUGÜN NÜKLEER SANTRALE SALDIRI DÜZENLEYECEK
Rus nükleer enerji şirketi Rosenergoatom'un Genel Müdür Danışmanı Renat Karaçaa ise Rossiya-24 televizyonu canlı yayınında yaptığı açıklamada, 5 Temmuz gecesi Ukrayna ordusunun Zaporijya Nükleer Santraline saldırı düzenleyeceğini savundu.

"5 Temmuz'da gece saatlerinde Ukrayna silahlı kuvvetleri, uzun menzilli hassas silahlar ve insansız hava araçlarıyla Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırmaya çalışacak." diyen Karaçaa; "aynı zamanda Ukrayna'nın 3 Temmuz'da Güney Ukrayna nükleer santralinden çıkarılan radyoaktif atıklarla dolu bir mühimmatı uçaktan atmayı planladığını" öne sürdü.

OLASI FELAKETTEN TÜRKİYE DE ETKİLENEBİLİR

Rus basınında yayınlanan haritaya göre, Zaporijya’daki olası nükleer felaketten etkilenecek ülkelerden biri de Türkiye.

Rusya'nın Ukrayna işgalinden hemen sonra ele geçirdiği Zaporijya, aylardır provokasyon iddialarıyla gündemden düşmüyor. Santralin patlaması halinde 1986'daki Çernobil felaketinden sonraki en büyük nükleer sızıntının tüm bölgeyi etkileyeceği konuşuluyor.

Ukrayna'daki nükleer santral için korkunç iddialar - Resim : 1

Rus nükleer enerji uzmanı İgor Nikulin, Rus basınına yaptığı açıklamada, Zaporijya'nın patlaması halinde radyoaktif sızıntıdan etkilenecek ülkeleri sıraladı. Patlamanın Çernobil gibi bir etki yarabileceğini kaydeden Nikulin, Karadeniz kıyısındaki bölgelerin yoğun olarak etkileneceğini vurguladı.

Rus uzman, en çok etkilenecek yerlerin Herson, Odessa ve Kırım olacağını, radyasyonun Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'ye ulaşacağını söyledi. Radyoaktif bulutların rüzgarın yönüne göre Polonya, Romanya ve Macaristan'a da ulaşabileceğini belirten Nikulin, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olması nedeniyle Zaporijya'daki olası sızıntısının etkisinin ciddi boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Rus hükümetine yakın haber sitesi Life’ın haberinde yayınlanan haritada da, nükleer sızıntının Türkiye'nin kuzey ve orta bölgelerini etkileyeceği görülüyor.