Bakan açıkladı: Nar ekşisinden sonra limon sosuna yasak geliyor

Bakan açıkladı: Nar ekşisinden sonra limon sosuna yasak geliyor
Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yapay et üretimine izin verilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Bakan Yumaklı, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin de yasaklanacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yumaklı, yapay et üretimiyle ilgili tartışmalara değinerek, Türkiye'de yapay et üretimine izin verildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını ve ilerleyen dönemde de izin verilmeyeceğini söyledi. 

Limon sosu yasaklanacak

Yumaklı ayrıca, limon sosu izlenimi veren ürünlerin yasaklanacağını duyurdu. Bakan Yumaklı, ''Son birkaç ayda tarım alanında yaptığımız devrim niteliğinde değişikliklerin yanında, gıda konusunda da reform denilebilecek düzenlemeler yaptık. Geçen yıl yaptığımız düzenlemeyle nar ekşisi izlenimi veren nar ekşisi sosu, nar aromalı sos gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını yasakladık. Benzer şekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacağız." dedi.

Bakan Yumaklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Zaman zaman bakanlık yapay ete izin verdi gibi paylaşımlar görüyoruz. Yapay et üretimine izin verilmesi söz konusu değildir. Yapay et konusunda mevzuat çalışması yoktur olmayacaktır.

Bir diğer iddia da Bakanlığın gıdalarda böcek ununa izin verdiği iddiası. Böyle bir izin söz konusu değildir. Böyle bir çalışmamız yoktur. Bakanlığımız vatandaşların sağlığı için seferber olmuş durumda.

Ülkemiz uluslararası Codex Alimentarus komisyonunun ilk üyelerinden biridir. Bu komisyon tarafından yapılan gıda çalışmalarına aktif olarak katılıyoruz.

Kekik için önceki yıllarda hazırlanan kodeks standartlarına büyük katkımız oldu. Benzer şekilde AB mevzuat taslaklarını yakından takip ediyoruz. Ticaretimize engel olacak teknik durumlara bilimsel verilerle katkı sağlıyoruz. AB temsilcileri ile teknik toplantılar yaparak görüş ve önerilerimizi katkı veriyoruz. Kardeş ülke Azerbaycan'a eğitim desteği veriyor, diğer hususlarla onların yanında oluyoruz."

Yapay et nedir?

Yapay et, genellikle in vitro et üretimi, laboratuvar eti, hücre bazlı et veya kültürlü et gibi terimlerle de anılır. Yapay et, hayvanların kesilmesi gerektirmeden et üretme potansiyeline sahiptir ve hayvansal et üretiminde potansiyel olarak çevresel sürdürülebilirlik, etik ve hayvan refahı konularında avantajlar sunabilir.

Yapay etin potansiyel faydaları arasında doğal kaynakların daha verimli kullanımı, sera gazı emisyonlarının azaltılması, hayvan refahının arttırılması ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi faktörler yer alabilir. Bununla birlikte, yapay etin ticari ölçekte üretilebilir ve tüketici tarafından benimsenebilir hale gelmesi için halen birçok teknik, ekonomik ve düzenleyici zorluk bulunmaktadır.

Yapay et helal mi?

Yapay etin helal statüsü, farklı fıkhi mezhepler ve İslam hukuku otoriteleri arasında farklı yorumlara sahip olabilir ve tartışmalı bir konudur. Bazı İslam alimleri ve hukuk otoriteleri, yapay etin helal olarak kabul edilebileceğini savunurken, diğerleri ise helal statüsünün belirsiz olduğunu ve daha fazla çalışma ve değerlendirme gerektiğini ifade etmektedir.