Asgari ücret için ''açlık sınırı'' isteyen Türk-İş'ten ''pes'' dedirten açıklama

Asgari ücret için ''açlık sınırı'' isteyen Türk-İş'ten ''pes'' dedirten açıklama
Güncelleme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda masaya, kendi açıkladığı açlık sınırı olan 7 bin 785 TL talebiyle oturan Türk-İş'ten bu sabah da "Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Oran yüzde 50'lerin üzerinde" açıklaması geldi.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, 2023 yılı asgari ücretine dair basın toplantısında açıklama yaptı.

 Son 20 yılda asgari ücretin 30 kat artmasına rağmen Türkiye'nin asgari ücreti konuşmaya devam ettiğine işaret eden Kavlak, "Türkiye, asgari ücret ülkesi haline geldi. Asgari ücretle çalışanların sayısı düşürülmeli" dedi.

 Ekonominin içinde bulunduğu durumun bahane olarak kabul edilemeyeceğini dile getiren Kavlak, üçlü mutabakatın sağlanmaması halinde metne imza atmayacaklarını da söyledi.

 Kavlak'ın açıklamaları: 

Türkiye ne yazık ki asgari ücret ülkesi haline gelmiştir. Oran yüzde 50'lerin üzerinde. Asgari ücretin artırılması kadar önemli olan konu ülkemizde asgari ücretle çalışanların sayısının düşürülmesidir. Bunun için toplu pazarlık sistemi geliştirilmeli.

Çalışma Bakanlığı rakamları açıkladı, orada hanımefendi açlık sınırı altında asgari ücret imzalar mısınız diye soru sordu, başkanımız da onun altına düşmeyiz dedi. Başlangıç ücretimiz dedi. Türkiye bugün niye asgari ücreti konuşuyor, yetmediği için, Türkiye'de bugün çözüm örgütlü olmaktır. İki üç ay sonra alım gücünü yitiriyor. Ancak çalışanlar örgütlenirse bu işin önüne geçebilir.

'KENDİNE KÖLE ARIYOR DEMEKTİR'

Biz çalışma hayatının bileşenleri olarak, işverenleri elmanın bir yarısı, çalışanları bir yarısı görüyoruz. Türkiye ihracatta bu rakamlara ulaştıysa işçilerin büyük payı var. İhracatçılar ayrı konuşuyor, herkes kendini yerini bilecek. Onlar bugün ihracat şampiyonu oldularsa bu işletmelerde çalışan emekçiler sayesinde olmuştur. Bugün asgari ücret 400-500 dolar olursa, ihracat yapamayız tehdidi savuruyorsa, o kendine işçi değil, köle arıyor demektir.

Son 20 yılda asgari ücret 30 kat arttı ama yeterli olmadı. Artışı hissedebildiniz mi bu sene? Hissedemediniz. Verginin birinci matrahı yeteri kadar yükselmedi. Vergi ile ilgili kapsamlı, açıklayıcı bir mektubu Meclis'e yazacağız. 

EYT'liler iyi bir örnektir. Sosyal medya üzerinden örgütlendiler ve istediklerini alacaklar. Sendikasız yerlerde işten çıkma korkusu olanlar, asgari ücrete zam gelince atılırım korkusu yaşanlar, bunun ilacı örgütlenmedir. Örgütlenme olmadığı sürece asgari ücreti de çok konuşuruz, işverenin tehdidini de konuşuruz. Biz inadına örgütleneceğiz. 

'İÇİMİZE SİNMEYEN RAKAM OLURSA İMZA ATMAYIZ'

Toplu pazarlığın o rakamdan başlayacağını söyledi başkanımız ama açıklamak lazım. Türk-İş 40 yıldır asgari ücrete gidiyor, 6 defa imzalamış. Pazarlık oradan başladı diye orada bitecek diye bir kayıt yok. Biz rakam açıklamadık, işverenler rakam açıklasın görelim. Sırtımızda yumurta küfesi yok, beğenmediğimiz rakam çıkarsa bizi imzalayacaksın diye zorlayan da yok. İçimize sinen, 2022 başında olduğu gibi bir ücret olursa seve seve imzalarız ama içimize sinmeyen bir şey olursa imza atmayız diye, dün sayın başkan da söyledi.