Bağ-Kur’luya çifte kazanç müjdesi

Bağ-Kur’luya çifte kazanç müjdesi

Torba tasarı Bağ-Kur’luların yüzünü güldürdü: Her ay 82 ile 535 lira arasında daha az prim ödenecek.

Geçen hafta Meclis'e sunulan ve torba yasa tasarısı olarak adlandırılan Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Bağ-Kur'lulara ilişkin 2 önemli müjde içeriyor. Yarın Meclis'te görüşülmeye başlanacak tasarı ile 2.7 milyon Bağ- Kur'lunun her ay ödediği primler azalırken, taşımacılık yapanlara ÖTV'siz araç yenileme imkanı sağlanacak.

Tasarıya göre; köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Sigortalıların bu primindiriminden yararlanabilmesi için primlerin Hazine'nin karşılamadığı kısmının yasal süresi içinde ödenmesi, sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı borcunun bulunmaması şartı aranacak. Böylece Bağ-Kur'lular primleri için ayda 82,35 ile 535,28 lira arasında daha az ödeme yapacak. En düşük prim 485,86 lira, en yüksek prim 3.168,11 lira olacak.

Primini düzenli ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puanlık indirim yapılacak. Şoförler, ticari araçlarını ÖTV'siz yenileyebilecek.

Yine tasarıya göre; sahibi oldukları taşıtlarla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle uğraşanlar, araçlarını 30 Haziran 2017'ye kadar ÖTV'siz yenileyebilecek. Şoförler araçlarıyüzde 45 ÖTV avantajıyla satın alarak, ciddi bir indirime kavuşacak. Araç alanlar; 80 bin liralık araçta 25 bin liralık, 75 bin liralık araçta 23 bin liralık, 70 bin liralık araçta 22 bin liralık, 65 bin liralık araçta 20 bin liralık, 60 bin liralık araçta 19 bin liralık, 55 bin liralık araçta 17 bin liralık, 50 bin liralık araçta 16 bin liralık, 45 bin liralık araçta ise 14 bin liralık indirim elde edecek.
 

Takvim