Dul ve yetim aylığı alanlara kötü haber

Dul ve yetim aylığı alanlara kötü haber
Güncelleme:

Emekli aylıklarının Hazine desteğiyle 7 bin 500 TL’ye tamamlanma sonrası dul ve yetim aylıklarında mağduriyet oluştu.

2023 en düşük emekli maaşına geçtiğimiz mart ayında zam yapılmasının ardından 2023 en düşük dul ve yetim aylıklarında mağduriyet oluştu.

En düşük emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 TL’ye yükselmesinin sonucunda en düşük sınırdan dul ve yetim aylığı maaşı alanların aylıkları 36,36 oranında arttı.

Örneğin, son gelen artış ile birlikte 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşından dul ve yetim aylığı alan vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında ödeme yapılıyor. En düşük sınırdan emekli maaşı alan sigortalının eşi zamdan önce 2 bin 250 TL ödeme alırken artış sonrası 3 bin 750 TL ödeme alacak.

"BÜYÜK BİR HAKSIZLIK VAR"

7 bin 500 TL altında maaaş alan yaklaşık 3 milyon dul ve yetim, sosyal medya üzerinden "Bizi mağdur edenlere oy vermeyeceğiz" tepkisi büyürken Cumhuriyet'ten Merve Kılıça'a konuşan "DİSK Emekli-Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender ise, "Emekli dul ve yetimler gerçekten çok düşük maaş alıyor. 600, 1100, 1200 TL maaş alanlar var. Burada büyük bir haksızlık var. AK Parti, devletin sosyal devlet özelliğini kaybettirdi" dedi.

Ayrımcılığın yasayla giderilmesi gerektiğini kaydeden Kalender, 4 partiye 4 önerge verdiklerini ancak bu taleplerinin Meclis’te AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti.

"CİDDİ MAĞDURİYET SÖZ KONUSU"

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, ise, "Emekli aylıklarının 7 bin 500 TL'ye tamamlanması sırasında dul ve yetimlerin aylığı da 7 bin 500 TL'ye tamamlanmayacak. Aylıklar dosya bazında 7 bin 500 TL olacak. Dul ve yetimler hisseleri oranında aylık alacak" ifadelerini kullandı.

"ÇOK DÜŞÜK FARKLAR ALACAKLAR"

Çelik, "Dul ve yetim aylıklarında ciddi mağduriyet söz konusu. Halen dul ve yetim aylığı alan hak sahiplerinin bir bölümü hiç fark alamayacak bir bölümü ise çok düşük farklar alacak" dedi.

KİMLER DUL VE YETİM AYLIĞI ALABİLİR?

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.