EYT'de yaş sınırı krizi! Bakan'ın açıklaması tepki çekti!

EYT'de yaş sınırı krizi! Bakan'ın açıklaması tepki çekti!
Güncelleme:

Milyonlarca EYT mağdurunun dört gözle beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde "yaş sınırı" krizi yaşanıyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi için kendisine yöneltilen "yaş sınırı olacak mı" sorusuna emeklilikte yaşa takılan milyonlarca çalışanı ve ailesini "Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" diyerek yanıtlayan ancak TBMM'de yaptığı konuşmada "En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın" demekle yetinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den net bir açıklama gelmeyince EYT düzenlemesinde tartışmalar daha da büyüdü. 

Kamuya ilk etapta 300 milyar liralık yük geleceğini hesaplayan hükümetin, bunun için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş şartı getireceği iddiaları son günlerde gündemdeki yerini koruyor.

EYT çalışmalarının başındaki isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki gün TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri öncesinde bu konuda net bir açıklama yapacağını söylemesine rağmen daha sonra ayrıntı vermedi. Ancak konuşmasında son günlerde tartışılan yeni bir yaş şartı gelebileceği iddialarını açık bir şekilde yalanlamadı. 

Buna karşın Bilgin, “Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım” dedi. Bilgin, işverenlerin çekincelerini de dile getirerek “İşveren, ‘Benim çalışanlarım kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlar. Biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bize bir de mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız, bu süreci nasıl yöneteceksiniz?’ diyor. Bize çeşitli tekliflerde bulunuyorlar. Şunu da öteleyin, bunu da öteleyin” demesi de ayrıca dikkat çekti. 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Deprem yüzünden pek çok iş yeri yıkılmış, resmî sigorta girişleri işveren tarafından ileri tarihlere atılmış, deprem öncesi işe girişler evrak kayıpları başta olmak üzere farklı sebeplerle SSK’ye bildirilememiş; dolayısıyla, EYT’yi günle kaçıranlar var. Ne yapılmalı? EYT’nin kapsamı Gölcük ve Düzce depreminden etkilenenleri de kapsayacak şekilde genişletilmelidir” önerisinde bulundu.

 Bloomberg’e konuşan bazı yetkililer ise, hükümetin kapsamı daraltmayı düşündüğünü öne sürdü. Hükümetin şu an EYT’ye hak kazananların sadece yüzde 60’ını kapsayacak bir plan üzerinde durduğu belirtilirken ajansa isim vermeden konuşan üst düzey yetkililer, planın maliyetinin 250 milyar lirayı geçtiğini söyledi. Yetkililer, bunun sosyal güvenlik sisteminin bu sene ekim ayına dek yaklaşık 14 milyon emekliye yaptığı ödemenin üç katından fazla olduğunu belirtti. Yetkililer, alternatif planlarda erken emekliliğin sadece en yaşlı çalışanlara verilmesinin öngörüldüğünü ekledi.

HAZİNE’NİN BÜTÇE DENGESİ

EYT’de ilk etapta emekli olacakların sayısı ise 1,5 milyonu geçmiş durumda. EYT yasası için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe detayı da dikkat çekiyor. Gelecek yıl bütçenin 659,4 milyar lira açık vermesi öngörülüyor. Bunun üzerine bir de EYT nedeniyle ortaya çıkacak yük eklendiğinde bütçe dengesindeki bozulmanın büyüyeceğine işaret ediliyor.

“EYT’NİN ZAFERİDİR, SONUCA ULAŞILMIŞTIR”

Ancak Kanal D Anahaber’e konuşan EYT Platformu Sözcüsü Mehmet Ali Çelik, Bakan Bilgin’in net bir açıklama yaptığı görüşünde. Çelik, “Sayın Bakanımız ‘geniş kapsamlı bir çalışmayı ortaya koyacağız’ dedi. Bu da aslında EYT’nin çözümü noktasında çok güzel bir çalışmanın yapıldığını net bir şekilde ifade ediyor” dedi.

Yaş şartının görüşmelerde önlerine hiç getirilmediğini söyleyen sözcü, düzenlemenin EYT’lilerin istediği şekilde çıkacaklarını düşündüklerini belirtti. “Çalışmada sona gelindi” diyen Çelik, “Şunu çok iyi bilmeliyiz ki bu EYT’nin zaferidir, sonuca ulaşılmıştır. En kısa sürede sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yapacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 KRİTİK TARİH 12 ARALIK

EYT düzenlemesinin 12 Aralık Pazartesi günü Kabine Toplantısı'nda ele alınması beklenirken, gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası yapacağı açıklamalarda olacak.