Kısa çalışma ödeneğine küçük işletmeler başvurdu

Kısa çalışma ödeneğine küçük işletmeler başvurdu
Güncelleme:

Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneği için başvuruların yüzde 77'sinin 10 kişiden az çalışanı olan firmalar olduğunu söyledi. Kısa çalışma ödemeleri ise başvuruların sonuçlanmasının ardından her ayın beşinde yatırılacak.

– Korona virüsü salgını nedeniyle faaliyetleri askıya uğrayan firmaların 23 Mart’tan itibaren İŞKUR’a yaptığı kısa çalışma ödeneğiyle ilgili inceleme sürece sürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı  Zehra Zümrüt Selçuk, sürece ilişkin yaptığı açıklamada, başvurulara ilişkin bilgiler verdi.

Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuruların yüzde 77’sinin 10 kişiden az çalışanı olan firmalar tarafından yapıldığını duyurdu.

ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?

İŞKUR’un yatırdığı kısa çalışma ödeneği çalışmadığı süreler için (3 ayla sınırlı) işçinin kendisine ve aylık (her ayın 5’inde) olarak ödenecek.

İŞKUR’un resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre kısa çalışma ödemeleri, Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecek.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Ancak bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının 1,5 katını geçemiyor. Ayrıca işçinin son 60 gün sigortalı olarak çalışıyor olması ve son üç yıl içinde en az 450 gün sigorta priminin olması gerekiyor.