Davutoğlu, Erdoğan'a rağmen karar verdi !

Davutoğlu, Erdoğan'a rağmen karar verdi !

Başbakan Davutoğlu, yabancı sermayenin Türkiye’den kaçma riskine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rağmen 4G ihalesinin yapılmasına onay verdi.

Millet gazetesinden Hasan Bozkurt'un haberine göre mevcutta kullanılan 3G hizmetinden 10 kat hızlı internet imkanı veren 4G’de ibre ihalenin yapılması yönüne döndü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşı çıktığı 4G ihalesinde pürüzlerin yüzde 20’si giderildi. İhale için hazırlıklar yeniden başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu yarıda kalan teknik çalışmaları bitirme aşamasına geldi. İhalenin 26 Mayıs 2015’te Ankara’da yapılması için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da talimat verdiği belirtildi.

Davutoğlu’nun bu kararında ise kendisine sunulan 4G ile ilgili sektör raporunun etkili olduğu ifade edildi. Zira raporda Vodafone’de İngiliz, Turkcell’de Rus ve Avea’da Lübnanlıların sermaye paylarının olduğu hatırlatılarak, “Yabancı sermayenin Türkiye’den çıktığı bir ortamda 4G ihalesinin yapılmaması sermayeyi korkutur. Yabancı yatırımcı Türkiye’den kaçar” uyarısı yapıldı. İngiliz bankası HSBC, Fransız akaryakıt devi Total’in Türkiye’den ayrılma hazırlıkları yaptığı da raporda ayrıntılı şekilde yer aldı.

5G'YE 2023'TE GEÇERİZ 
 
Yine raporda 5G’ye Türkiye’nin ancak 2023 yılında geçilebileceği bilgisi de yer aldı. 4G’nin iptal edilmesi durumunda 8 yıl boyunca 3G kullanımının Türkiye’yi uluslararası alanda üçüncü dünya ülkesi sınıfına düşüreceği kaydedildi. Dünyanın 4G teknolojisine geçtiği ortamda 3G’nin devre dışı kalacağı vurgulandı. ASELSAN gibi yerli firmaların milyar dolarlara ulaşan 4G baz istasyonu yatırımlarının da çöpe gideceği belirtildi. 4G’nin AKP seçim beyannamesine konulduğu hatırlatılarak ihaleden dönülmesi halinde bu durumun vatandaşlara anlatılamayacağı da aktarıldı.

İHALE AKP'Yİ İKİYE BÖLDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “4G’yi bırakalım, 5G’ye geçelim” çıkışıyla başlayan ihale tartışması iktidar partisi AKP’yi ikiye böldü. Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık 4G ihalesinin iptali yönünde görüş bildirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan ise 4G ihalesinin yapılmasını istedi. Seçimlere kadar Ulaştırma Bakanı olan Feridun Bilgin de 4G ihalesinin yapılacağı yönünde sektöre bilgi vererek tavrını ortaya koydu.