EYT'liler dikkat! SGK'dan ''emeklilik başvurusu'' açıklaması

Güncelleme:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik işlemleriyle ilgili sosyal medya hesabından bilgilendirme videosu paylaştı. SGK'dan yapılan açıklamada, EYT düzenlemesinin henüz yürürlüğe girmediği bu nedenle aylık bağlama işleminin mümkün olmadığı belirtildi.

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. EYT düzenlemesinden 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağını belirten Erdoğan, yaş şartı aranmayacağını söyledi.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT'liler ise bu açıklamanın ardından emeklilik işlemleri için harekete geçti. 

SGK: AYLIK BAĞLAMA İŞLEMİ MÜMKÜN DEĞİL

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilikte yaşa takılanlarların emeklilik başvurusunda bulunduğunu ancak düzenlemenin henüz yürürlüğe girmediğini ve bu nedenle de aylık bağlama işleminin yasal olarak mümkün olmadığını duyurdu.

SGK'dan yapılan açıklama şöyle:

 

"28/12/2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında açıklamalarda bulunulmuş ve bu kapsamdakiler için yaş şartı aranmayacağı belirtilmiştir. Söz konusu düzenleme henüz yasalaşma sürecini tamamlamadığı halde çok sayıda vatandaşımız gerek e-Devlet gerekse doğrudan başvuru yolu ile Kurumumuzdan aylık talebinde bulunmaktadır.

Konuya ilişkin kanun yürürlüğe girmeden yapılan bu taleplere istinaden Kurumumuzca Aylık Bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir.

İlgili düzenleme yürürlüğe girdikten sonra Kurumumuzdan aylık talebinde bulunulması halinde aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacaktır.

Ayrıca yazılı ve görsel medyada kendisini uzman olarak tanımlayan kişilerin açıklamalarına itibar edilmemesi, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre hareket edilmesi sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

SGK VİDEO HAZIRLADI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik işlemlerine ilişkin bilgilendirme videosu hazırladı. SGK'nın sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoda şu ifadeler kullanıldı: 

"Emeklilik işlemlerinizi e-Devlet'ten yapabileceğinizi biliyor musunuz? SGK'ye gelmeden evde, cepte, nette, 7/24, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde e-Devlet'te işlem yapabilirsiniz. Kolay, hızlı, güvenilir hizmet, e-Devlet platformunda. e-Devlet'te hizmet sürelerinizi görebilir, eksik günleriniz için borçlanma başvuru ve takibinizi yapabilirsiniz. Emeklilik başvurunuzu e-Devlet'ten yapın, işlemleriniz daha hızlı olsun."