Fatih Altaylı: ''İflaslar peş peşe gelecek''

Fatih Altaylı: ''İflaslar peş peşe gelecek''
Güncelleme:

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, koronavirüs sürecinde büyük zararlar gören özel sağlık kuruluşlarını zor günlerin beklediğini belirterek "İflaslar peş peşe gelecek" dedi.

Habertürk yazarı gazeteci Fatih Altaylı, bugünkü köşe yazısında özel sağlık kuruluşlarını bekleyen tehlikeyi yazdı. Koronavirüs sürecinde büyük yara alan küçük ölçekli özel sağlık kuruluşlarının peş peşe iflas edeceği değerlendirmesini yapan Fatih Altaylı, büyük ölçekli olanların ise biraz daha zamanı olduğu yorumunu yaptı.

Altaylı, "Orta ya da küçük ölçekli özel sağlık kuruluşlarının yakın zamanda peş peşe iflasları bekleniyor. Daha büyük ölçekli olanların ise biraz daha zamanları var ama bunların da çok hızlı biçimde kamu desteğine ihtiyaç duyacakları kesin." diye yazdı.

Altaylı'nın yazısının ilgili bölümü şu şekilde: 

Dün kamu hastanelerinin ve üniversitelerinin sağlık malzemesi tedarikçilerine olan borçlarını ödeyemediğini ve bunun yakın gelecekte büyük aksamalara yol açacağını belirttim.

Bazı okurlar haklı olarak “Bilerek yapıyorlardır. Özel sağlık sistemlerine  yöneltmek için” yorumu yaptı.

Kazın ayağı çok öyle değil.

Çok açık bir şey söyleyeyim.

COVİD 19 salgını dünya çapında en olumsuz etkiyi özel sağlık sistemlerine yaptı.

Fikirturu.com’da İlker Daştan’ın  bu konudaki makalesini okumanızı öneririm.

Pandemi koşulları nedeniyle ertelenen ameliyatlar, hastaneye başvurularını geciktiren hastalar, elektif operasyonların yapılmıyor olması, hastanelere çok gerekmedikçe gidilmiyor olması özel sağlık kuruluşlarını büyük ölçüde etkiledi.

Türkiye gibi sağlıkta kamu-özel işbirliğini nispeten iyi organize etmiş ülkelerde bile özel sağlık kuruluşları ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı ya da başlayacak.

Orta ya da küçük ölçekli özel sağlık kuruluşlarının yakın zamanda peş peşe iflasları bekleniyor.

Daha büyük ölçekli olanların ise biraz daha zamanları var ama bunların da çok hızlı biçimde kamu desteğine ihtiyaç duyacakları kesin.

Türkiye için sorun şu ki, kamu hastanelerini dahi desteklemekten aciz hale gelmeye başladığı görülen bir mali yapının sıkıntılı bir süreç yaşayacak özel sağlık kuruluşlarına destek sağlaması kolay olmayacak.

Ve tabii bir diğer önemli mesele ise Sağlık Bakanı’nın aynı zamanda Türkiye’nin en büyük özel sağlık sistemlerinden birinin de patronu olması.
 

Fatih Altaylı'nın yazısının tamamı için...