Kredi ve mevduat faizleri değişti

Kredi ve mevduat faizleri değişti
Güncelleme:

TCMB'nin sürpriz orandaki faiz artışı sonrasında bankaların verdiği mevduat faizleriyle birlikte ihtiyaç kredisi faizleri de uçuşa geçti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı kararının ardından kredi ve mevduat faizlerinde tarihi artışlar görüldü.

TCMB'nin son açıklanan verilerine göre; 26 Ağustos-1 Eylül haftasında ortalama ihtiyaç kredisi faizi, bir önceki haftaya göre 6,4 puanlık tarihi artışla yüzde 52,97’ye yükseldi. Bu zaman diliminde ortalama ticari kredi faizleri de 5,6 puanlık artışla yüzde 37,94’e çıktı.

Merkez Bankası, önceki hafta politika faizini yüzde 25’e çıkarırken ticari kredi faizlerinde de politika faizine bağlı ilk tavan kaldırılmış, bu şekilde bankaların ticari kredi faizlerini yükseltmelerinin önü açılmıştı.

Sözcü'deki habere göre; geçtiğimiz hafta ortalama taşıt ve konut kredisi faizlerinde ise düşüşler görüldü. Ortalama faiz oranı taşıt kredisinde 1 puanlık düşüşle yüzde 36,66’ya, konut kredisinde 1,2 puanlık düşüşle yüzde 35,69’a indi.

MEVDUAT FAİZLERİNDE DE ARTIŞ

Merkez'in faiz artışlarının haricinde 20 Ağustos’ta imza attığı kur korumalı mevduat (KKM) düzenlemesi sonrasında mevduat faizlerinde de sert artış görüldü.

Bankaları, müşterilerini kur korumalı mevduattan (KKM) standart vadeli TL mevduata geçişe ikna etmeye zorlayan düzenleme sonrasında TL mevduat faizleri sıçradı.

4 Ağustos haftasında yüzde 27,77’ye kadar gerileyen 3 aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 37,59’a kadar yükseldi. Ortalama mevduat faizinde sadece bir haftadaki artış 6,8 puan oldu.