Kremlin açıkladı: Türkiye-Rusya toplantısı iptal

Kremlin açıkladı: Türkiye-Rusya toplantısı iptal

Kremlin Basın Sözcüsü Peskov: Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı düzenlenmeyecek.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın St. Petersburg kentinde bu ay düzenlenmesi planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Moskova'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılması planlanan ÜDİK'in düzenlenip düzenlenmeyeceğine ilişkin soruya, "Hayır düzenlenmeyecek. Böyle bir toplantı planlanmıyor" cevabını verdi.

Peskov, kasım sonunda yaptığı açıklamada, toplantıya dair resmi bir iptalin olmadığını ancak çok sayıda soru işareti bulunduğunu söylemişti. 

Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesinin ve bunun Rusya'ya ait olduğunun anlaşılmasının ardından Moskova yönetimi, Türkiye ile birçok alandaki işbirliğini tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. 

Rus yapımı Su 24 tipi kimliği belirsiz bir savaş uçağı, 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F-16'ları tarafından vurulmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.