Kuş gribi ve Ramazan fiyatları uçurdu !

Kuş gribi ve Ramazan fiyatları uçurdu !
Güncelleme:

Piliç eti ve yumurta fiyatları Ramazan'da talebin artacağı beklentisiyle yükselişe geçti.

Kuş gribi sonrası üretimin gerilediği piliç eti ve yumurtada Ramazan`da talebin artacağı beklentisi nedeniyle fiyatlar tırmanışa geçti. Yumurta, borsada 15 günde yüzde 48 zamlandı.

Piliç eti ve yumurta fiyatları, ramazan ayı öncesi tırmanışa geçti. Borsa fiyatı 15 günde yüzde 48 artan yumurtayı, yüzde 10'luk fiyat artışıyla piliç eti ürünleri izledi.

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi'nde oluşan fiyatlara göre, 25 Mayıs'ta 17,5 kuruş seviyesinde olan duble yumurta fiyatı, 15 günde yüzde 48 artışla 26 kuruşa yükseldi. Ramazan öncesi kanatlı eti fiyatlarında da yüzde 6 ile 10 arası artış görüldü.

AA muhabirinin üretici firmalardan derlediği bilgiye göre, bütün poşet pilicin perakende satış fiyatı yüzde 6'lık artışla 5,25 liradan 5,60 lira seviyesine yükseldi. Ramazan ayında daha fazla talep gören but ve baget ürünlerindeki zam oranı ise yüzde 10'a ulaştı.

İzmir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Bedri Girit, ramazan ayı öncesi talepte artışın başlamasıyla yumurtanın borsa fiyatının 26 kuruşa çıktığını bildirdi.

Ramazan ayında yumurta tüketiminin arttığına dikkati çeken Girit, her yıl ramazana girilirken fiyatların arttığını, ayın yarısından sonra ise düşüşe geçtiğini dile getirdi.

Kuş gribi nedeniyle üretimin gerilediğine işaret eden Girit, şöyle konuştu:

"Bu yıl turizm sezonunun da başlamasıyla iç talepte hareketlilik yaşandı. Yumurta üreticileri bir süredir kuş gribi vakası nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyordu. Özellikle ihracatta Kuzey Irak pazarında gerileme yaşandı. Haftada 200-250 tır yumurta gönderilen Kuzey Irak, kuş gribi nedeniyle Türkiye'den ithalatı durdurdu. Yine de bu pazara İran ve Suriye üzerinden haftada yaklaşık 60-70 tır mal gönderiliyor. İthalat yasağının önümüzdeki hafta kalkmasını bekliyoruz. Bu süreçte bir çok firmanın elindeki yaşlı hayvanları kesime yönlendirmesi üretimi düşürdü. İç talepte fazla bir gerileme olmaması nedeniyle fiyatlar da dengede kalmıştı. Son günlerde ramazan ayı ve turizm sezonunun etkisiyle talepte canlanmayla fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Şu anda 26 kuruş seviyesinde. Bunun 30 kuruş seviyesine çıkmasını bekliyoruz."

Piliç etinde de benzer nedenlerle fiyat artışları görüldüğünü kaydeden Girit, etin depolama imkanının olması nedeniyle fiyat geçişlerinin daha yumuşak seyrettiğini, yumurtanın ise arz ve talepteki her değişikliğe anında tepki verdiğini söyledi.

Girit, yumurtanın tok tutması ve unlu mamullerde kullanılması dolayısıyla ramazan ayında en çok tercih edilen gıda ürünlerinin arasında yer aldığını kaydetti.