LPG tüplerinin takip ve izlenmesi

LPG tüplerinin takip ve izlenmesi

Ülkemizde artan törer olaylarında LPG tüplerinin de kullanılması sonucu, devletimizin aldığı tedbirlerden biri LPG tüplerinin izlenmesi konusudur.

Bu nedenle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından 23.06.2016 tarihinde, LPG Tüplerinin amacı dışında kullanılması önlemek amacıyla ve takibi için 6354 sayılı kurul kararı olarak alınmış ve enerji piyasasına tebliğ olunmuştur.

Tebliğ de LPG tüplerinin amacı dışında kullanılarak, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcı bomba düzeneğinin dış kabı olarak kullanılmasının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, LPG tüp dağıtım firmaları ve sektöre LPG tüpünün kim tarafından alınıp kullanıldığının bilinmesi ve izlenmesi amacı taşımaktadır.

Bilindiği üzere Ülkemizde 60 kadar lisanslı dağıtım firması ve bu firmalara ait ortalama 80 milyon adet çeşitli çap ve modelde tüp bulunmaktadır. Bu tüplerin piyasada dolaşımında tüplerin izlenmesi veya kayıt altına alması için manuel kayıt kullanılmakta ancak hali hazırda varlık ve dolaşım takibi yapan bir sistem olmadığı bilinmektedir. Ve EPDK kurul kararını yerine getirmek için bazı dağıtım şirketleri klasik kâğıt barkot sistemi kullanmakta ancak bu kâğıt barkodların kolay değişim ve deforme olma riski taşımakta ve çözüm olmamaktadır.

1-20160810144158.jpgTüpün takibinde dolumdan- dolaşım ve tekrar doluma kadar tüpe ait değiştirilemeyecek kimlik bilgisi ve diğer bilgileri içeren bir sistem olmalıdır ve tüm süreç kayıt altına alınarak tüpü yakarak kullanan veya amacı dışında kullananın bilinmesi gerekmektedir. Bunun içinde sektörün teknolojik tedarikçilerinden olan EstaGrup tarafından sektörümüze sunulan;

LPG veya benzer tüplerin varlık ve dolaşım takibi için özel üretilmiş ATEX sertifikalı, UHF etiketlerden oluşan dolumdan- doluma ve dolaşım süreçlerini takip edilmesinin de etkin çözümü sunulmaktadır. EPDK Yönetmeliğini karşıladığı gibi ,tüp dağıtım firmalarında da maddi kazanımlar oluşturup, takipteki iş yükünü azaltan etkin çözüm olan UHF radyo frekanslı etiketlerdir.

2-20160810144158.jpg

Akılı UHF etiketler; LPG Tüplerin takibinde mevcut barkod veya benzeri çözümlerden çok farklı bir sistem olan varlık ve dolaşım takibi için özel olarak geliştirilmiş, olumsuz doğa şartlarına ve darbelere karşı dayanıklı etiketler, değiştirilemez bir kimlik bilgisi gömülü çiple üretilen, UHF radyo frekansı ile çalışmaktadır.

3-936.jpgBu etiketler, tüp üretimi esnasında veya mevcut piyasada dolaşan metal veya kompozit tüplere uygulanabilmektedir. Etiketleri okuyucu ile okutulup, internet web ortamında çalışan özel bir programa, çevrimiçi olarak anlık işlenmekte ve takip edilmektedir. Etiketler ve yazılım esnek seçeneklerden oluşmakta olup; dolumdan -doluma sürekli süreç takibi yapmaktadır ve aynı zamanda EPDK talebini de karşılamaktadır.

Takip edilen tüpler, son kullanıcı bilgisi ile takip edilir ve takip edilen tüpün kapalı ortamda dahi olsa veya etiketi yağ, kir gibi katmanlarla kaplı da olsa, uzaktan okunarak tüpün imalatçısı, dağıtıcı firma, nakliyeci firma, nihai kullanıcı, tarih zaman gibi genel kimlik bilgileri, el paneli ile okunarak görülebilmektedir.

Ali Bayraktar
www.estagrup.com