Moskova Borsası 1 ay sonra yeniden açıldı

Moskova Borsası 1 ay sonra yeniden açıldı
Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle işlemleri durdurulan ve yaklaşık 1 aydır kapalı olan Moskova Borsası'nda bugün işlemler yeniden başladı.

Moskova Borsası'nda işlemler 33 hisse ile tekrar başladı.

Ukrayna işgali sonrası ülke borsasında işlemler 25 Şubat'ta askıya alınmıştı. Böylelikle Rusya borsası rekor uzunlukta kapalı kalmıştı.

SINIRLI SAYIDA HİSSE İŞLEM GÖRECEK

Gazprom ve Sberbank'ın da aralarında olduğu 33 Rus hissesi 9:50-14:00 saatleri arasında işlem görecek. Açığa satış işlemlerine ise izin verilmeyecek.

Alınan açığa satış yasağı kararına rağmen yerel yatırımcı ve stratejistlerin Rusya'nın Döviz cinsinden varlıklarına ve SWIFT sistemine erişim durumunu değerlendirerek ciddi bir satış dalgasına hazırlandıkları belirtiliyordu.

RUBLE ÇÖKMÜŞ, MOSKOVA BORSASI SERT DÜŞMÜŞTÜ

Rus para birimi Ruble karşısında tarihi düşük seviyelere gerilerken Moskova Borsası da tarihinin en büyük gerilemelerinden birini yaşamıştı. Ukrayna'ya saldırısının bedelini batı ülkeleri Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlarla ödetirken yabancı ve Rus yatırımcılar satış yaparak paralarını kurtarmanın peşine düşmüştü.

ÜLKEDE EKONOMİ DURMA NOKTASINDA

Birçok küresel şirket Rusya'dan çıkarken ülkede dövize erişimin kısıtlanması, sermaye kontrollerinin uygulanması, bankacılık sistemlerinin kilitlenmesi, kredi kartı kullanımlarının sona ermesi gibi birçok neden ekonomide sert hareketlere neden oldu.

PUTİN'DEN DOĞAL GAZDA RUBLE KARARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dost olmayan ülkelere doğal gaz satışlarını Ruble ile yapma planı özellikle Avrupa ülkelerinde şok etkisi yarattı. Paraya erişmekte büyük zorluk çeken Rusya, Ruble ile doğal gaz ticareti yaparak yerel para birimini piyasaya sokma çabasını sürdürüyor.

Etiketler moskova borsası