Terör turizmi böyle vurdu !

Terör turizmi böyle vurdu !
Güncelleme:

Turizmdeki kara tablo, deniz sezonunun da sona ermesi ile birlikte ortaya çıktı.

Rusya’daki krizle başlayan düşüş, terörünartmasıyla zirve yaptı. Türkiye’nin en büyük pazarı olan Ruslar’dan sonra kurtarıcı olarak görülen Almanya’daki tur şirketleri artan terör olayları nedeni ile kültür ve kruvaziyer turlarını iptal ederken, sektör kıyılarda ise Fransızları kaybetti.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre Ocak-ağustos döneminde Antalya’ya gelen Rus turist sayısı yüzde 22 düşerek 2 milyon 170 bine gerilerken, Fransız turist sayısı ise yüzde 38 azaldı.Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği’nin (AKTOB) hazırladığı eylül ayı raporuna göre, Suruç katliamıyla başlayan ve artarak devam eden terör olayları sektörde rezervasyon iptallerine neden oldu. Kültür turları yapan Studiosus ve Gebeco’nun, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan turlarını, ayrıca Öger Tours’un da terör tehlikesi nedeniyle Van, Mardin, Diyarbakır gibi kentleri de içine alan bu bölgelere yönelik turları iptal ediliyor.

Türkiye’nin cazibesi azalıyor

Londra’da Societe Generale stratejisti Phoenix Kalen tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde terör olaylarının yeniden başlamasının muhtemelen işletmeler, tüketiciler ve yatırımcı güveni üzerinde ağır bir baskı oluşturacağı kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin yüksek büyümeye sahip gelişen ülke olarak uzun süredir devam eden cazibesi ve merkez yatırım tezinin çekiciliğinin azalıyor olabileceğine dikkat çekildi.

Kalen, raporunda, “Ülke, siyasi kargaşa, güvenliğe yönelik tehditler, enflasyonun yeniden artması, makro temel göstergelerdeki bozulmalar ve yapısal reformların uygulanmasına uygun bir ortamdan kaynaklanan büyüyen zorluklarla karşı karşıya” dedi. Raporda, piyasa yaklaşık 2 aydır süren TL’nin değer kaybı ve negatif haberlerin akmaya devam etmesi ile birlikte olumsuz etkileniyor görünürken, Türk varlıklarında kısa veya orta vadeli toparlanma beklentilerinin “minimal” olduğu vurgulandı. Kalen, ayrıca, kur geçişkenliğinden dolayı, enflasyonun önümüzdeki aylarda “daha da yükselebileceği” uyarısında bulundu.