Ticari sır denmişti açıklandı: Demirören Ziraat Bankası'na borcunu ödedi mi ?

Ticari sır denmişti açıklandı: Demirören Ziraat Bankası'na borcunu ödedi mi ?
Güncelleme:

Ziraat Bankası, “ticari sır” olduğu gerekçesiyle bugüne kadar açıklama yapmadığı Demirören Holding’in borcu ile ilgili ilk kez b,r açıklama yaptı. Buna göre, Demirören'in yapılandırmayla birlikte 17 milyar TL'yi bulan borcunun yalnızca yüzde 3,2'sini ödediği bildirildi.

Doğan Medya Grubu’nu satın almak amacıyla 2018'de Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding’in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve kredi borcu için firma ile Ziraat Bankası arasında yeniden yapılandırma anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında gündeme gelen Sayıştay raporuna göre ise; 22 Şubat 2022'de imzalanan yeni sözleşme ile 895,6 milyon dolar tutarındaki borç, yüzde 4 faiz oranı ile 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.

Borcun yalnızca %3,2'si ödendi

TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı.

Demirören Holding’in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL’ye ulaşırken, firma bankaya olan borcunun yalnızca yüzde 3,2’sini ödemiş oldu.

"Her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise kanun gereği, borçluların geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini sağlamak amacıyla yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceklerine dikkati çekti.

Çakar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Söz konusu kredi yakinen takip edilmekte olup, yapılandırma koşulları çerçevesinde tahsil ve tasfiye edilmesine çalışılacak, yapılandırma koşullarında aksama yaşanması durumunda her türlü aksiyon hızlıca alınacaktır” dedi.

“Kredi, imarsız Kemer Country karşılığında verilmişti”

Çakar’ın yanıtını eleştiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise “Israrla yıllardır bu rezaleti açıklayamadılar, şimdi de ‘aksiyon alacağız’ diyorlar. Gasp edilen kamu kaynaklarının hesabını soracağız” sözleriyle tepki gösterdi.

Atilla Sertel ayrıca konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Köylünün çiftçinin bankası olması gereken Ziraat Bankası, büyük bir medya kuruluşunun el değiştirmesinde aracı olarak kullanıldı. Ziraat Bankası’ndan kredi almak isteyen çiftçi traktörünü, tarlasını, evini ipotek ettirmek zorunda kalırken, Demirören Grubu’na, imarsız bir arazi olan Kemer Country karşılığında 5 yıl önce 895,6 milyon dolar kredi verdi. Kredinin üzerinden 5 yıl geçmiş ve yalnızca 3,2’si tahsil edilebilmiş."