Türkiye İsrail'den gaz alır mı ?

Türkiye İsrail'den gaz alır mı ?
Güncelleme:

Rusya ile çıkan krizin ardından Ankara İsrail'in doğalgaz yatırımlarını takibe aldı.

Rusya krizinin yaşandığı bir dönemde, 2010’da 9 Türk’ün öldürüldüğü Mavi Marmara baskını nedeniyle Ankara’nın ilişkilerinin donduğu İsrail ile normalleşme sinyalleri gelmeye devam ediyor. Bu gelişmenin arkasındaki nedenlerden biri de, İsrail’in sahip olduğu doğalgaz. Ancak İsrail’de bir yıldır doğalgaz alanlarına ilişkin büyük bir bürokratik kriz yaşanıyor. Hatta konu dün, muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bile taşındı.

Milliyet gazetesinden Gizem Acar'ın haberine göre uçak krizi sonrasında Rusya ile gerilen ilişkiler ve bu ülkeden alınan doğalgaz konusundaki endişeler, enerji alternatifi yaratmak isteyen Türkiye’yi İsrail’e doğru yaklaştırırken, İsrail’de de, Zorlu Enerji’nin yanı sıra Turcas-Enerjisa konsorsiyumunun ilgilendiği söz konusu doğalgazla ilgili tartışma ve gelişmeler yaşanıyor. Nitekim her iki Türk girişiminin de, gazın Türkiye’ye getirilmesi için Levithian Konsorsiyumu ile görüştüğü belirtiliyor.

İsrail’in önemli kaynakları olarak gösterilen Tamar doğalgaz alanı 2009’da, Leviathan doğalgaz alanıysa ise 2010 yılında keşfedilmişti. Amerikan Noble Enerji şirketi ve İsrailli ortakları Delek Group tarafından işletilen Tamar, İsrail’in iç elektrik ihtiyacının yarısını karşılıyor. Tamar’dan iki kat daha büyük ve 120 milyar dolar değerinde olduğu düşünülen Leviathan’ın ise ihracat için kullanılması planlanıyor.