Yerli ve milli ilaç, Fransız ilaç devinden !

Yerli ve milli ilaç, Fransız ilaç devinden !
Güncelleme:

Yerli ve milli ilaç üretilsin diye devlet tarafından verilen teşvik, Fransız ilaç üreticisi de harekete geçirdi.

Türkiye’nin özellikle biyoteknolojik yerli ilaç üretimini teşvik etmek için başlattığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” yerli ve yabancı ilaç üreticilerini hareketlendirdi. Fransız ilaç devi Sanofi, diyabet alanındaki önemli ürünlerinden insülini Türkiye’de de üretme talebiyle görüşme ve temasların sürdürüyor. Türkiye’ye gelen Sanofi’nin iki numaralı ismi Suresh Kumar, Türkiye’de daha fazla yenilikçi ilaç üretimi için çalıştıklarını açıkladı.

Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberine göre Türkiye’nin 2023’te ilk 10 ülke arasına girmek ve 500 milyar dolarlık ihracatgerçekleştirmek hedefinde en önemli unsur katma değeri yüksek ürünler üretmek. İlaç endüstrisi de bu konuda en önemli sektörlerden biri. Hükümetin yakın zamanda açıkladığı 10’uncu Kalkınma Planı’nda ilaç sektörüne yönelik üretimin yüzde 60’ının yerli üretimle karşılanması hedefi yer alıyor. 

İKİ NUMARALI İSİM

Bu programın ana hedefi de biyoteknolojik ilaç, biyomalzemeler, biyomedikal ekipman alanlarında araştırma altyapılarının geliştirilmek. Bu da sektöre ilginin yeniden artmasını gündeme getirdi. Diyabet , kardiyovasküler hastalıklar, nadir görülen hastalıklar ile hayvan sağlığı alanlarında ilaç, aşı üreten Sanofi de bu gruplardan biri. Türkiye’deki tarihi 1953 yılına uzanan Sanofi, Lüleburgaz üretim tesisleriyle ikinci büyük ilaç üreticisi konumunda. Sanofi’nin iki numaralı ismi Sanofi İcra Komitesi ve Kıdemli Liderler Takımı Üyesi, Dış İlişkiler Kıdemli Başkan Yardımcısı Suresh Kumar, İstanbul’a geldi ve Türkiye CEO’su Fabrizio Guidi birlike yeni hedeflerini anlattı.

AVRUPA ALTINCISI

Suresh Kumar, Sanofi’nin başarılı bir örnek olduğunu söylüyor ve Lüleburgaz’daki ilaç üretim merkezinde Ar-Ge, inovasyon ile klinik çalışmalar yürüttüklerini söylüyor. Sanofi Türkiye, grup bünyesinde bulunan diğer ülkelerdeki Sanofi şirketleri ile kıyaslandığında Avrupa’da 6. sırada, dünyada ise 16. sırada yer alıyor. Türkiye’ye ilişkin vizyonlarının uzun soluklu yatırımlar ve projelere dayandığını belirtiyor Kumar. Yatırımlarını büyüterek sürdürmeyi hedeflediklerini ekleyerek şunları söylüyor:

“Devletin politikalarını yakından izliyoruz ve özellikle maddi manevi maliyeti yüksek olan diyabet gibi hastalıkları önlemek istediğini görüyoruz. Türkiye’de her 6 kişiden biri diyabetten etkileniyor ve bunun 2030’da 5’te 1’e kadar yükselebileceği öngörülüyor. Bu açıdan Sanofi’nin diyabet alanındaki global tecrübesini Türkiye’ye aktarmanın oldukça faydalı düşünüyoruz. Diyabet alanındaki önemli biyoteknolojik ürünlerimizden insülin ürünümüzü Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki görüşme ve temaslarımız sürüyor."