Zam'aydın Türkiyem! Benzin ve motorine dev zam geldi

Zam'aydın Türkiyem! Benzin ve motorine dev zam geldi
Güncelleme:

2021'de tam 21 kez zam gelen akaryakıt fiyatları yine, yeniden zamlandı! Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamaya göre benzinde 63 kuruş, motorinde ise 94 kuruş fiyat artışı oldu.

Türkiye'de hayat pahalılığı her geçen gün kendisini daha fazla hissettirirken, döviz kurlarındaki düşüşle fiyatlarda indirim beklentisine giren vatandaşlara akaryakıt sektöründen bir kötü haber daha geldi. 

Zam yağmuru tüm hızıyla devam ediyor.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzin ve motorine zam geldiğini duyurdu.

Sendikanın açıklamasına göre, benzinde 63 kuruş ve motorinde 94 kuruş fiyat artışı gerçekleşti. EPGİS’in açıklamasında “Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur” denildi.

İŞTE YENİ FİYATLAR

Fiyat artışının ardından benzinin litre satış fiyatı İstanbul’da ortalama 12,93 liradan 13,56 liraya, Ankara’da 13,01 liradan 13,64 liraya, İzmir’de ise 13,02 liradan 13,65 liraya yükseldi.

Motorin fiyatı ise ortalama İstanbul’da 12,75 liradan 13,69 liraya, Ankara’da 12,84 liradan 13,78 liraya ve İzmir’de 12,83 liradan 13,77 liraya yükseldi.

Fiyatlar; akaryakıt bayileri, şehirler ve ilçeler arasında küçük farklılık gösterebiliyor.

YENİ YIL ZAMLA BAŞLAMIŞTI

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere motorinde 1 lira 29 kuruş, benzinde 61 kuruş ve LPG’de 78 kuruş fiyat artışı olmuştu.

ZAM FIRTINASI

Yeni yılın ilk gününde akaryakıt fiyatlarına ek olarak doğalgaza yüzde 25, elektriğe yüzde 50 zam gelmişti. Elektrikte 150 kilovatsaatin üzerindeki kullanımlarsa yüzde 125 zamlanmıştı. Ayrıca boğaz köprüleri ve Avrasya Tüneli geçiş ücretleri de artmıştı. 

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.