''Türk askeri Suriye'ye girsin mi'' tartışması !

''Türk askeri Suriye'ye girsin mi'' tartışması !

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin sınırda "Kürt koridoru" oluşturma çabasına karşı Türkiye ne yapacak ?

Suriye’de yaşanan iç savaş, IŞİD tehdidi derken PYD’nin Tel-Abyad’ı almasıyla birlikte Ankara’da sert rüzgarlar esmeye başladı. Özellikle PKK’nın uzantısı olarak kabul edilen PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına paralel bir hattı kontrolü altına alma adımları büyük endişeye neden oldu. ‘Kürt koridoru’ adı verilen durumla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan da tepki gösterdi. Önceki gün yaptığı açıklamada ‘Suriye’nin kuzeyinde yeni devlet kurulmasına asla izin vermeyiz’ dedi.

‘Cerablus’a girelim’

Ankara’da durum gerginliğini korurken Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde konunun masaya yatırıldığını yazdı. ‘Suriye krizi’ başlığı verilen toplantıda ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TSK’ya ‘Cereblus’a girin’ talimatı verdiğini iddia etti. Takan’ın iddiasına göre Başbakan’ın bu talimatına başta Dışişleri olmak üzere bütün devlet kurumları itiraz etti. Dışişleri’nin itirazı, Cerablus’a yönelik kapsamlı bir harekât için yalnızca ABD ve koalisyon güçlerinin değil, Rusya ve İran’ın da ikna edilmesi ve hatta Esad yönetimi ile mutabık kalınması gerektiği yönündeydi

‘Anında yazılı emir!’

TSK ise koalisyon kurulduktan sonra yeni başbakanın bu emri verilmesi tavsiye etti. Ancak toplantıda Davutoğlu operasyon için ısrar edince komuta kademesi Başbakandan “gerekçeli yazılı emir” istedi. Davutoğlu da daha önce TSK’ya sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren hükümet direktiflerini hatırlatarak “daha önce verdiğimiz direktifleri kullanın” dedi. Hatta iddialara göre Başbakan Davutoğlu toplantı sürerken bu emri yazılı hale getirerek imzaladı.

‘Diplomatik turlar başladı’

Toplantıda Başbakan Davutoğlu’na, “Cerablus’a girildiğinde yansımalar ne olur’ başlığı altında bir rapor da sunulduğu öne sürüldü. Raporda, düşman unsurların çokluğu ile Rusya ve İran’ın Suriye üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da bir yandan diplomatik turlara başladı. İlk görüşme de Rusya ile yapıldı.

‘Barzani yardım istedi’

Takan’ın bir başka iddiası da Genelkurmay Başkanı’nın istifadan döndüğü. Bu olay ise IŞİD’n Musul’a saldırması sırasında yaşandığını ifade eden Takan, Barzani’nin Türkiye’den yardım istediğini yazdı. Hükümetin bu talep doğrultusunda bir yazı yazdığını ve TSK’nın bu talebi reddettiğini ifade etti. Takan’a göre o dönemde Genelkurmay Başkanı Özeli el hükümet arasında istifa krizinin yaşandığını da yazdı.

Yeniçağ