19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi

Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Çavara:- "Terörizm ve göçe sebep veren nedenleri tespit ederek, başa çıkmaya çalışmalıyız. Bu sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın sorunudur. Türkiye bu konuda bazı adımlar attı. Bunun yanı sıra bizim de çeşitli ortak

İSTANBUL (AA) - Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Marinko Çavara, zorunlu göç ve terörün sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını belirterek, "Bu sorun, bütün dünyanın sorunudur. Türkiye bu konuda bazı adımlar attı. Bunun yanı sıra bizim de çeşitli ortak modeller geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Çavara, ekonomik kalkınmanın her şeyden önce bilgiye dayandığını söyledi.

Bunun için kaynakların, sosyal imkanların ve bütün olanakların geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Çavara, AB üyesi olanların yanı sıra tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu terörizm ve zorunlu göçe çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının da çalışması gerektiğini ifade eden Çavara, "Terörizm ve radikal düşünceler karşımıza ciddi sorun olarak çıkıyor. Bunlara çözüm bulmalıyız. Bu tür sorunların üstünden gelmek için iş birliği yapmamız ve bu konuda doğrudan doğruya etkilenen ülkeler olarak el ele vermemiz gerekiyor. Çünkü bu sorunlar tüm insanlığı tehdit ediyor." diye konuştu.

Çavara, bilgi ve teknolojiye ağırlık vererek, bu sorunları çözmek için kararlı olmaları gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Zorunlu göç ve mülteci krizi bütün Avrupa'yı etkilemektedir. Terörizm ve göçe sebep veren nedenleri tespit ederek, başa çıkmaya çalışmalıyız. Bu sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın sorunudur. Türkiye bu konuda bazı adımlar attı. Bunun yanı sıra bizim de çeşitli ortak modeller geliştirmemiz gerekiyor. Ekonomik istikrar politik istikrara bağlıdır. Son dönemde yaşanan sorunlarda bunun etkisini gözardı etmemeliyiz. Tüm dünyada enerji, tekstil, gıda, sanayi, turizm ve otomotiv gibi sektörlerde iş birliği için büyük potansiyel var. Ülkelerin bu kaynaklarını ortak çalışmalarla insanlığa katkı haline getirmemiz, bu sorunların çözümüne önemli katkı sunacaktır."

- "Mülteciler mutlu olma hakkına sahiptir"

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ise problemlerle dolu bir çağda yaşandığını, her gün artan teknolojik gelişmelere rağmen, krizlerin herkesin önünü kestiğini anlattı.

Herkesin bunun son bulmasını istediğini dile getiren Ivanov, "Son dönemdeki zorunlu göç hepimizi ilgilendiriyor. Bu rakam arttıkça AB'nin bunları kabul oranı düşüyor. Bunu görüyoruz. Devletler arasında iş birliği olmazsa, kriminal suçlar da yükselir. İnsan kaçakçılığı daha da artar. Benzer şekilde düşünenler iş birliği yapmalı. Ankara ve İstanbul'da meydana gelen terörist saldırılar, Avrupa'da yeni bir duruma yol açtı. AB göçler nedeniyle önemli bir sorun yaşamakta. Mülteci ve göçmenler istatistikten ibaret değil. Onlar insandırlar. İnsan onuruna ve mutlu olma hakkına sahiptirler. Bunlara insanca yaklaşmak bizim için bir zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

- "Kıbrıs sorununun çözümü barışa katkı sunar"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da günümüzde uzak kavramının artık geçerliliğini kaybettiğini dile getirdi.

Coğrafyalar uzak olsa da artık herkesin iç içe olduğunu anlatan Akıncı, şunları kaydetti:

"Uzakta olan bir iş hepimizi etkiliyor. Bir yerde patlayan bomba, bedeni değilse de ruhumuzu parçalıyor. Sahile vuran küçük bedenler hepimizin yüreğini acıtıyor. Biz de bu kriz alanında fırsat sunan bir değişim için uğraşıyoruz. Kıbrıs'ta adil, kalıcı, federal bir çözüm, sadece iki toplumun barış içinde bir geleceğe kavuşması değil, aynı zamanda bölgesel iş birliği alanının açılması demek olacaktır. Doğu Akdeniz'in enerji yatakları gerginlik yerine ortak yarar üretebilecektir. Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve bölge ülkeleri arasında yeni iş birliği imkanları ortaya çıkacaktır. Küçük Kıbrıs kendi sorununu çözmesi halinde barışa büyük bir katkı sunacaktır."