''İnsanlık ölmüş'' dedirten kaza

''İnsanlık ölmüş'' dedirten kaza

Antalya'da, tünelde minibüsün aynasının çarpmasıyla düşen ve üzerinden iki araç geçen bisikletli, kazadan yaralı kurtuldu.

Olaydan sonraki bir dakika içinde tünelden geçen 10 sürücünün durmayıp yoluna devam ettiği kaza, güvenlik kamerasına yansıdı. Yaralı Hür Derikesen: "Adam çarpıp kaçıyor, bırakıyor. Köpeğe bile çarpsan adam iner bakar, hayvanı alır götürür. Denilir ya 'İnsanlık ölmüş', aynen o olayı yaşadım" "Beni bu hale getiren ağır cezada yargılanmalı. Hayatta olduğuma şükrediyorum, parçalanan bisikletimi saklayacağım" Derikesen'in avukatı Recep Metin: "Müvekkilimin üzerinden geçen araç sürücülerinin belirlenmesi için savcılığa başvurduk" Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Ayöz: "Çarpıp kaçma, kaza olarak değerlendirilemez. Bu, vicdani bir şey"

Antalya'da, tünelde bir minibüsün  aynasının çarpması sonucu düşen ve üzerinden iki araç geçen bisikletli, kazadan  yaralı kurtuldu. Kemer-Antalya karayolunun 18. kilometresindeki Orhan Büyükalp  Tüneli'nde, 21 Ağustos'ta, siyah renkli bir minibüsün aynası bisiklet sürücüsü 49  yaşındaki Hür Derikesen'e çarptı. Çarpmanın etkisiyle yol kenarına düşen  Derikesen'in üzerinden iki araç geçti. Araç sürücüleri durmak yerine kaza  yerinden kaçmayı tercih etti. Kazayı fark eden tünel görevlileri, yaralanan  sürücü için yolu kestikten sonra 112 Acil Servis ve polis ekiplerine haber verdi.

İŞTE O ANLAR

    Akdeniz Üniversitesi Hastanesine kaldırılan Derikesen'in sağ ayağında  kırık tespit edildi, kaburgasında kalıcı hasar oluştuğu belirlendi ve başına 28  dikiş atıldı. Hastanede bir süre tedavi gören Derikesen, taburcu edildi.

    Kaza yerinde bulunan güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen ve  araçtan yola düşen aynanın seri numarasını takip eden polis ekipleri, Derikesen'e  ilk çarpan aracın, bir turizm şirketine ait N.A'nın kullandığı 07 CCC 73 plakalı  araç olduğunu belirledi.

    Görüntülerde, minibüs sürücüsünün Derikesen'e çarpıp yoluna devam  ettiği, bu sırada bisikletten fırlayıp yol kenarına düşen ve yerde hareketsiz  yatan bisikletlinin üzerinden bir otomobil ile bir başka minibüsün geçtiği  görülüyor. Kayıtlarda, tünelden bir dakika içinde geçen 10 araç sürücüsünün de  Derikesen'i gördüğü halde yollarına devam ettiği yer alıyor.

"Trafik levhasına çarptım sandım"

    Kaza günü polis merkezine gelen ve ifadesine başvurulan şüpheli sürücü  N.A'nın, "Tünelde trafik levhasına çarptım sandım. Tünel çıkışı durup baktığımda  minibüsün sağ dış aynasının kırıldığını fark ettim ama havalimanına yolcu  yetiştirmem gerektiği için yoluma devam etmek zorunda kaldım." şeklinde ifade  verdiği öğrenildi.

    N.A, polis merkezindeki işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

    Kaza tespit tutanağında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu  kapsamında, "Önünde giden araçları güvenli ve yeterli mesafeden izlememek", "Kaza  mahallinde durmamak, trafik güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almamak"tan  kusurlu bulunan N.A. hakkında, polis ve savcılık tahkikatının "taksirle yaralama"  suçu üzerinden devam ettiği belirtildi.

10 araç sürücüsünden hiçbiri durmadı

    Kazazede Derikesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kemer Tünel  Bakım Şefliği tünel içi kamerasının kaydettiği kazada sağ ayak tarak kemiğinin  kırıldığını, başına 28 dikiş atıldığını ve kaburgasında kalıcı hasar oluştuğunu  söyledi.

    Kaza anında Kemer'den döndüğünü anlatan Derikesen, tünelde yanından  hızla geçen araçlar yüzünden tedirgin olduğunu ifade etti.

    Derikesen, kaza anına dair hiçbir şey hatırlamadığını, bir ara kendini  yerde yatarken bulduğunu ve daha sonra hastanede gözünü açtığını dile getirdi.

    24 yıldır bisiklet sporuyla uğraştığını vurgulayan Derikesen, "Bu yolu  defalarca kullandım, ilk defa böyle bir olay yaşadım.  Yıkıldım, sporcu için çok  zor bir şey." diye konuştu.

"Herkes 'Verilmiş sadakan varmış, insanlık ölmüş' diyor"

    Derikesen, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Beni en çok şaşırtan profesyonel olduğunu iddia eden sürücüler.  Sıkıntı yaşayacağımı düşünerek tünele dikkatli girdim, sağdan gitmeye çalıştım.  Bir ara kaldırıma bile çıkmayı düşündüm. Kafama aracın aynasının çarpmasıyla  dünyam kararmış. Hayatımı tünel görevlileri kurtardı. Yere düşen ayna parçasının  seri numarasından ve kamera kayıtlarından polisler aracı tespit ediyor. Aracın  bir turizm şirketine ait olduğunu polislerden öğrendim. Bana çarpan ve üzerimden  geçen hiçbir araç sürücüsü, kaza yerinde durmadan kaçıp gitti. Adam çarpıp  kaçıyor, bırakıyor. Köpeğe bile çarpsan adam iner bakar, hayvanı alır götürür. Ya  sen nasıl bir insansın?  Arkana bile bakmadan kaçıyorsun. Denilir ya 'insanlık  ölmüş', aynen o olayı yaşadım. Konuştuğum herkes 'Verilmiş sadakan varmış,  insanlık ölmüş' diyor."

"Tüneller, bisiklet sürücüleri için ürkütücü"

    Bisiklet ayakkabısının ayağının daha büyük hasar görmesini önlediğine  değinen Derikesen, "Şikayetçiyim, beni bu hale getiren ağır ceza mahkemesinde  yargılanmalı. Bu sürücülerin trafiğe çıkmasına müsaade edilmemeli." dedi.

    Derikesen, Antalya'da yarış ve uzun yol bisikletçilerinin aynı yolları  kullandıklarını ve tünellerde daha önce de benzer kazaların yaşandığını söyledi.

    Bisiklet sürücülerinin tünellerde seyrederken korku yaşadığına dikkati  çeken Derikesen, "Tünellerdeki 70 kilometre hız sınırına uyulmalı. Tünellere  radar konulmalı, plaka tanıma sistemi kurulmalı. Yollarda bisikletçiler için özel  bölüm ayrılmalı. Trafikte bisikletçilere de saygı gösterilmeli." diye konuştu.

    Derikesen, bundan sonra Kemer'e giderken uzun olmasına rağmen  Altınyaka yolunu tercih edeceğini, tünel yolunu kullanmak istemediğini  belirterek, "Hayatta olduğuma şükrediyorum. Parçalanan bisikletimi saklayacağım."  dedi.

Diğer sürücülerin de belirlenmesini istedi

    Avukat Recep Metin de müvekkili Derikesen'in üzerinden geçen diğer  araç sürücülerinin de tespiti için savcılığa başvurduklarını, savcılığın  incelemesini tamamlanmasının ardından olayla ilgili dava açılacağını kaydetti.

    Antalya'da bisiklet rotalarını belirleyen kişilerden olan ve bu konuda  kitap da yazan Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon  Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Ardahan da kentte son yıllarda bisiklet  kullanımında artış olduğunu, ancak bisikletlilerin kullanabileceği yolların  yetersiz kaldığını ifade etti.

    Yazın yol ve dağ bisikletçileri sayısında artış olduğunu vurgulayan  Ardahan, bisikletçilerin risk alıp tünellerde seyrettiğini, söz konusu yerde  "bisiklet yolu" oluşturulmasının bisiklet kazalarının önüne geçilebileceğini  bildirdi.

"Çarpıp kaçmalarla ilgili çok sayıda şikayet"

    İstanbul'un Kadıköy ilçesi Bağdat Caddesi'nde 9 Nisan 2006'da bir araç  sürücüsünün çarpıp kaçması sonucu hayatını kaybeden kardeşi Suat Ayöz adına  kurduğu Trafik Mağdurları Derneğinin (SATMD) başkanlığını yapan Yeşim Ayöz ise  trafikte çarpıp kaçmayı "En büyük sorun" olarak nitelendirdi.

    Ayöz, ülke genelinde çarpıp kaçmalarla ilgili çok sayıda şikayet  aldıklarını kaydetti. Bazı ülkelerde trafikte çarpıp kaçmanın "ikinci derece  cinayet" kapsamında değerlendirildiğinin altını çizen Ayöz, şöyle konuştu:

    "Kimse birine çarpmak istemez ama kaçtığında işin içine bilinçli  davranma giriyor. Çarpıp kaçma, kaza olarak değerlendirilemez. Bu, vicdani bir  şey. Kaçmak yerine o insanın hayatını kurtarabilirler. Benim kardeşime de bir  araç çarpıp kaçtı. Hür Bey şanslıydı, onun kadar şanslı olmayan çok insan var.  Kardeşimin başına gelen olayda olduğu gibi çarpıp kaçma hadiseleri hakimlerin  takdirine bırakılmamalı. Bunun yasada yeri olmalı ve ağır ceza verilmeli.  Örneğin, İrlanda'da çarpıp kaçmada direkt 10 yıl hapis cezası getirildi, böylece  bu olaylarda ciddi azalma oldu."