İngilizler Erdoğan'ı bakın kime benzetti

İngilizler Erdoğan'ı bakın kime benzetti

İngiltere'nin önemli gazetelerinden olan Times, Erdoğan'ı bakın kime benzetti.

Times, Türkiye’deki durumun Avrupa’yı da kötü etkileyeceğini belirten ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlelerini Kral Lear’a benzeten bir analiz yayınladı

İngiltere’nin saygın gazeteleri arasında bulunan Times’ta Roger Boyes imzasıyla çıkan yorum yazısında “Avrupa’nın hasta adamı Batı’yı kötü etkileyebilir” başlıklı yorum yazısında, “Erdoğan ülkenin dağılmasına izin verirse, Batı da bunun bedelini ağır öder.” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin ‘Yakın Doğu’nun Kral Lear’ı benzetmesi yapılan yazıda, “Erdoğan 1000 odalı sarayında oturup düşmanlarına bağırırken, ‘krallığı’ Lear’ın karanlık ve huzursuz zamanlarındaki gibi kendini savaş, çatışma ve karşılıklı suçlamalarla parçalara bölüyor. Sınırında genişleyen savaşın bulaştığı Türkiye, kaosa doğru kapaklanıyor.” ifadelerine yer verildi.

Yazıda Erdoğan’ın bir zamanlar ülkeyi etkileyici bir netlikte yönettiği ancak son zamanlarda netliğin yerini kafa karışıklığı ve komploların aldığı belirtildi. Erdoğan’ın bütün yetkileri elinde bulundurmayı planladığı başkanlık sisteminin tek amacı olduğunu vurgulayan makalede Rusya lideri Putin’le arasının iyi olmamasına rağmen Erdoğan’ın Kremlin liderinin sahip olduğu manevra özgürlüğünü arzuladığı yorumuma yer verildi.

ERDOĞAN İHANETE UĞRAMIŞ HİSSEDİYOR

Cumartesi günü başkent Ankara’da düzenlenen bombalı saldırıların ardından ülkede son 10 yıldaki kutuplaşmanın görünür hale geldiği ifade edilen yazıda, Erdoğan’ın Kürtlere karşı tavrı, William Shakespeare’in eserindeki “Kral Lear’ın nankör evlatlarına saldırışına” benzetildi.

Times, Erdoğan’ın bütün gücü elinde toplama arzusunun sadece iç politikayı değil, dış politikayı da olumsuz etkilediğini yazdı. Gazete, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik operasyon kararının ardından Kürt hedeflerini bombaladığını belirterek, Erdoğan’ın politikasının itici unsurunun “ihanete uğrama korkusu” olduğu yorumu yapıldı.

Yazıda, ABD’nin eğit-donat programını değiştirerek Kürtlere muhaliflere desteğini artıracağını açıklamasının ardından Erdoğan’ın kendisini ihanete uğramış hissetiği ifade edildi.

“AKLA UYGUN ŞEKİLDE YÖNETİLEN BİR TÜRKİYE’YE İHTİYAÇ VAR”

Makalede, Rusya’nın da Suriye’de hava saldırılarına başlamasının Doğu ve Batı’yı daha tehlikeli bir hale getirdiği ifade edidi. Yazıda, ‘Türk ve Rus jetlerinin it dalaşına girmesi durumunda NATO’nun bir savaşı nasıl engelleyebileceği’ sorgulanarak, Erdoğan’ın zayıflıklarına rağmen ‘şamar oğlanına’ dönüşmemesi gerektiği vurgulandı. Gazetede “Acilen, Osmanlı komplolarının gizli kurallarına göre değil, akla uygun bir şekilde yönetilen bir Türkiye’ye ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verildi.

KRAL LEAR KİMDİR?

Kral Lear, Shakespeare’in büyük trajedileri denen dört eseridir ve tam olgunluk çağında ortaya çıkmış bir oyundur. Kral Lear trajedisi, evlat nankörlüğü konusu içinde uzun seneler hükmetmeye ve her şeyi, herkesi arzularına boyun eğdirmeye alışmış, bu yüzden dünya ve insanların gerçek emellerini anlayamamış muhteşem bir kişinin, yaptığı hatanın kefaretini ödeyip temizlenerek insan oluşunu ele alır. Kral Lear yerli ve yabancı gruplar tarafından pek çok kez sahnelenen bir trajedi.