Konya'da 5 ayda 505 yeni obruk daha

Konya'da 5 ayda 505 yeni obruk daha
Güncelleme:

Konya’nın Karapınar ilçesinde AFAD İl Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından 5 aydır devam eden arazi çalışmalarında 505 farklı obruk tespit edildi.

Türkiye’nin rüzgar erozyonuna maruz kalan bölgelerinin başında gelen ve yaklaşık 50 bin nüfusa sahip Konya'nın Karapınar ilçesinde, yer altı sularının çekilmesi ve toprağın göçmesiyle meydana gelen obruklar, bölge halkı için tehdit oluşturuyor. Konya AFAD İl Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından Konya’nın Karapınar ilçesinde temmuz ayından bu yana yapılan arazi çalışmalarında 505 obruk tespit edildi.

SİSMİK HAREKETLERLE İLİŞKİ BULUNAMADI

Karapınar’da araştırma yapan ekibin başkanlığını yapan Prof. Dr. Yaşar Eren, “Karapınar ve çevresinde çeşitli büyüklük ve boyutlarda 505 adet obruğun konumları kaydedildi. Obrukların bütün fiziksel ve geometrik özellikleri belirlenerek, bunların jeolojik etkenlerle olan ilişkileri ortaya konulmuştur. Bu değerlendirmelerle obrukların uzun eksenlerinin 0,75 metre ile 900 metre arasında, kısa eksenlerinin 0,75 metre ile 784,7 metre arasında ve derinliklerinin 0,25 metre ile 134 metre arasında değiştiği görülmüştür. Obrukların uzun eksenlerinin de büyük çoğunlukla yöredeki fay sistemlerine paralel olarak yönlendiği ortaya konmuştur. Bölgenin sismik kayıtları ile obruk oluşumları karşılaştırılmış ve obruk oluşumları öncesi ve sonrasında sismik hareketlerle ve sistematik bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.

Jeolojik incelemelerin yapılacağı alanların tespit edildiğini ifade eden Eren, “Obruk oluşumlarının ve bundan sonra yeni oluşacak potansiyel alanların belirlenmesi için yöredeki faylanmaların, yüzey faylanmalarının derinlere doğru gidişlerinin, Karapınar havzasının yapısının ve litolojik çökel özelliklerinin jeofizik yöntemlerle saptanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Etiketler AFAD konya obruk