Suriyeli, Afgan, Pakistanlı derken bir Honduraslılar eksikti o da geldi tam oldu!

Güncelleme:

Türkiye'deki sığınmacılar ve kaçak göçmenlerle ilgili tartışmalar sürerken şimdi bir de Honduraslılar başımıza bela oldu. Eskişehir’de, kendisini "iş insanı" olarak tanıtıp, çiftliğini 25 milyon liraya satışa çıkaran bir kişiyi dolandıran Honduras uyruklu firari şüpheli İstanbul’da yakalandı.

Eskişehir’de, kendisini 'Fransız iş insanı' olarak tanıtıp, çiftliğini 25 milyon liraya satışa çıkaran İ.C.’yi 60 bin 950 dolar dolandıran şüphelilerden Honduras uyruklu firari J.N.O. (47), İstanbul’da gözaltına alındı. Eskişehir’e getirilen J.N.O. tutuklanırken, soruşturma kapsamında tutuklu sayısı da 4’e yükseldi.

Alpu ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi’nde oturan İ.C., çiftliğini 25 milyon liraya satışa çıkarıp bir süre önce internet sitesine ilan verdi. Kendilerini 'Fransız iş insanı' olarak tanıtan Kamerun uyruklu şüpheliler, alıcı olduklarını belirterek İ.C. ile temas kurdu. Bir süre internet üzerinden görüşen şüpheliler, çiftlik sahibi İ.C.’ye Türkiye’ye kısıtlı döviz getirdiklerini öne sürerek borç vermesini, daha sonra yurda getirecekleri dövizlerle çiftlik parasını ödeyeceklerini söyledi. Çiftçi İ.C., bankadan çektiği 60 bin 950 doları Eskişehir’de buluştuğu Kamerun uyruklu G.D., B.N. ve B.A.’a teslim etti. Parayı verdikten sonra şüphelilerden haber alamayınca dolandırıldığını anlayan İ.C., Eskişehir Jandarma Komutanlığı’na şikayette bulundu.

İSTANBUL'DA YAKALANDI

Soruşturma kapsamında JASAT dedektifleri, Eskişehir’de İ.C.’den 60 bin 950 dolar alan şüphelilerinden Kamerun uyruklu G.D., B.N. ile B.A.’ı İstanbul’da yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler Eskişehir’de geçen 11 ve 15 Nisan’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Şebekenin firari şüphelisi olan Honduraslı J.N.O. ise İstanbul’da teknik ve fiziki takip sonucu saklandığı evde yakalanarak gözaltına alındı. Eskişehir’e getirilerek ifadesi alınan J.N.O., çıkarıldığı mahkemece ‘nitelikli dolandırıcılık’tan tutuklandı. Operasyonda tutuklananların sayısı da 4’e çıktı.

Öte yandan şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda şifreli çelik kasalar ve valizlerin içine gizlenen 60 bin sahte 100 ABD doları, 2 bin 500 sahte 200 euro, 2019’da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) basımının durdurulmasına karar verdiği sahte 3 bin 500 euro, 500 adet 200 liralık sahte banknot ile bu banknotların yapımında kullanılan kalıp ve baskı malzemeleri ele geçirilmişti. Başka şüphelinin evinde ise 100’lük banknotlar halinde 1 milyon 130 bin sahte ABD doları, 200’lük banknotlar halinde sahte 500 bin euro, çok miktarda sahte para kalıbı ve değişik isimlere ait 5 sahte pasaport bulunmuştu.

DÜNYANIN EN YOKSUL ÜLKELERİNDEN BİRİ, HONDURAS!

Orta Amerika'nın en yoksul 2. ülkesi olan Honduras'ın nüfusu yaklaşık 9 milyon. 35 yıldan bu yana sivil hükümet tarafından yönetilen Honduras'da suç oranları çok yüksek, ülkede yıllık ortalamada 100 bin kişiden yaklaşık 60'ı cinayete kurban gitti.

Orta Amerika ülkesi Honduras 18 idari bölgeden oluşuyor. Yaklaşık 9 milyonluk nüfusunun yüzde 90'ı melez, yüzde 7'si Amerika yerlisi - Hintli melezi, yüzde 2'si Afrika, yüzde 1'i Avrupa kökenli. Honduras'ta, resmi dil İspanyolca. Ülkenin yaklaşık üç yüzyıl boyunca İspanyol sömürgesinde kalmasının İspanyolcanın resmi dili olmasında etkisi var. 1821'de bağımsızlığını kazanan, askeri yönetimin 250 yıl boyunca etkili olduğu Honduras’ta 1982'de sivil hükümet yönetimi ele aldı. Kuzeyi ve güneydoğusunda Nikaragua, güneybatısında El Salvador, batısında Guatemala bulunan Honduras'ın Karayipler Denizi ile Güney Pasifik Okyanusu'na kıyısı var.