7 ilde koronavirüs alarmı! Karantina haberleri peş peşe geldi

7 ilde koronavirüs alarmı! Karantina haberleri peş peşe geldi
Güncelleme:

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Tunceli, Giresun, Ardahan, Kayseri, Çanakkale, Afyonkahisar ve Ordu'da karantina kararları peş peşe açıklandı.

Tunceli merkeze bağlı Burmageçit Köyü’nde bir vatandaş tarafından düzenlenen toplu yemek etkinliğinin ardından köyde 3 kişide Korona virüs tespit edildi. Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan başkanlığında dün toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, binin üzerinde insanın yaşadığı köyde 14 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verildiğini bildirdi. Kararın ardından jandarma ekipleri köye girişlerin bulunduğu 5 farklı bölgede güvenlik önlemi aldı.

Hozat ilçesine bağlı Altınçevre Köyü’nde de yurt dışından gelen 2 kişide Korona virüs tespit edilmesi üzerine köy, ilçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin aldığı kararla 14 gün süreyle karantinaya alındı.
Jandarma ekipleri tarafından köye giriş ve çıkışlara izin verilmezken her iki köyde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Birimleri tarafından karşılanacağı belirtildi.

GİRESUN
Giresun'un Bulancak ilçesinde, bir köye bağlı iki mahallenin karantinaya, bazı bölgelerdeki toplam 5 binanın da ikinci bir karara kadar izolasyona alındığı bildirildi.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında 1 Temmuz tarihli kararıyla Karaağaç köyünde iki mahallenin, ikinci bir değerlendirmeye kadar karantinaya alındığı belirtildi.

Açıklamada, yine meclis tarafından pozitif vaka tespit edilen Sanayi Mahallesi'nde 2, İhsaniye Mahallesinde 1 ve Pazarsuyu mevkisinde 2 apartmanın, ikinci bir karara kadar izolasyona alındığı kaydedildi.

ARDAHAN
Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Eskidemirkapı köyü yeni tip korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.
Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, Eskidemirkapı köyünün salgının kontrol altına alınması için İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararınca 14 gün süreyle karantinaya alındığı duyuruldu.
Açıklamada, istisnai durumlar dışında sokağa çıkılmamasına, köy giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınmasına, köyde ikametgahı olmayan kişilerin köye girişine müsaade edilmemesine, temaslı hanelere giriş ve çıkışlara müsaade edilmemesine, ihtiyaç hali olmaksızın sokağa çıkılmaması hususuna, zaruri hallerde köy içinde maskesiz sokağa çıkılmamasına ve gerekli tüm tedbirlerin uygulanmasına karar verildiği bildirildi.
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara idari para cezası verilmesi kararı da alındı.

KAYSERİ
Kayseri’nin Talas ilçesinde 49 daire korona virüs nedeniyle karantinaya alındı.
Edinilen bilgiye göre filyasyon ekiplerinin yaptığı çalışmalarda ilçeye bağlı Mevlana Mahallesindeki Anaşehir Siteleri’nde bulunan toplam 49 daire, Covid-19 nedeniyle karantinaya alındı. Karantina altına alınan evlere giriş ve çıkışlar yasaklanırken, ihtiyaçlar ise Vefa Destek Grupları tarafından karşılanacak.

Başta Sağlık Müdürlüğü ve yetkililer olmak üzere salgının önlenmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığını, vatandaşların da kurallara uyması gerektiğini aktaran Mahalle Muhtarı Hacer Arık, "82 bin nüfusu geçmiş bir mahallemiz var. Muhtarlık olarak mahallemiz için elimizden geleni yapıyoruz. İl Sağlık Müdürümüz elinden geleni yapıyor. Onun haricinde biz de günlük olarak ilaçlamamızı, temizliğimizi yapıyoruz. Okullar, parklar, bahçeler günlük olarak temizleniyor. Vatandaşlarımızdan kurallara uymasını istiyorum. Maske, temizlik, hijyen kurallarına özellikle temaslara. Biz elimizden geleni yapalım, takdiri Allah’a bırakalım" ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Yolindi köyü koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 14 gün süreyle karantina altına alındı. 

Biga'ya bağlı Yolindi köyünde yaşayan 2 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bunun üzerine Biga Kaymakamı Mustafa Can başkanlığında toplanan Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nca Yolindi köyü 14 gün süreyle karantinaya alındı. Kurul, Yolindi köyünde saptanan koronovirüs vakasının yayılımını engellemek, toplum sağlığını korumak amacıyla, 1 Temmuz Çarşamba günü saat 24:00'den itibaren 14 gün süreyle Yolindi köyü için birtakım kısıtlamaların uygulanmasına karar verdi. 

Bu kapsamda köye giriş ve çıkışlar; küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, bitkisel hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar, temel ihtiyaç malzemelerinin dağıtımında çalışanlar dışındaki vatandaşlara kapatıldı. 

Vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı değerlendirilen düğün salonu, lokanta, kafe, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, dernek lokalleri, toplu olarak her türlü kültürel ve sosyal etkinlik faaliyetlerinin yapıldığı tesislerin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu. Düğün, nişan merasimleri geçici bir süreliğine ertelendi.
Covid-19 bulaşma riskine karşı ibadethanelerde toplu olarak ibadet edilmesi geçici olarak ertelenirken, cenaze namazlarının vakit namazlarından sonra kılınmasının örfi bir uygulama olduğu dikkate alınarak, bu süreçte namaz vakitlerinden önce belirlenecek uygun bir vakitte kılınmasına karar verildi. Cenaze defin işlemlerinin mümkün mertebe kalabalık ortamlar oluşturulmadan yerine getirilmesi ve taziye ziyaretlerinin toplu bir şekilde yapılmaması hususunda vatandaşların bilgilendirilmesi, berber, kuaför gibi işyerlerinin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması kararı alındı. 

Biga Kaymakamlığı Vefa Sosyal Destek grubu, köyde ikamet eden vatandaşlara sağlık başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirleri aldı.
İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama getirilen vatandaşların, 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecekleri açıklandı. 

Köyde yaşayan vatandaşların maske kullanımının ve sosyal mesafe kuralına uyulmasının sağlanması konusunda sıkı tedbirler uygulanacak ve köy minibüsleri, işçi servisleri her türlü toplu taşıma araçlarının köye giriş-çıkışı geçici olarak durduruldu. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından belirli aralıklarla cami, kahvehane, wc gibi ortak kullanım alanları dezenfekte edilecek. Kararlara uymayan vatandaşlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

AFYONKARAHİSAR
Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Taşoluk beldesinde, Covid-19 testleri pozitif çıkanların tespit edilmesinin ardından karantina uygulaması başlatıldı.

Afyonkarahisar'da koronavirüs salgınının önlenmesi ve yayılımının önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında, Sinanpaşa'ya bağlı Taşoluk beldesi, dün geceden itibaren karantinaya alındı. Sinanpaşa Kaymakamlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile Covid-19 vakalarının yapılan filyasyon ve diğer çalışmalara rağmen artış göstermesi nedeniyle Taşoluk beldesi 2 Temmuz itibarıyla karantina altına alınmıştır" denildi.

Beldede yaşayanların karantina uygulamasından haberdar olmaları için karar, belediye hoparlöründen seslendirilirken, halk uygulama öncesi bilgilendirildi.

ORDU
Ordu'nun Gürgentepe ilçesine bağlı Kirazgüneyi Mahallesi’nde 1 cadde ile 4 sokak, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Ordu Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Kirazgüneyi Mahallesi’nin bazı cadde ve sokaklarının karantina alındığı belirtildi. Açıklamada, “Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi, vatandaşlarımızın sağlık güvenliğinin korunması amacıyla; Gürgentepe ilçesi Kirazgüneyi Mahallesi ile ilgili olarak uyulması gereken kurallara ilişkin ilave tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür. Bu kapsamda; Ordu ili Gürgentepe ilçesi Kirazgüneyi Mahallesi’nde çeşitli sebeplerle yapılan testler sonucunda koronavirüs vakalarının tespit edilmesi, olası vaka ve bunların temaslıları sonucu ev karantinasında bulunan kişiler bulunduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda koronavirüs salgınının kontrol altına alınması amacıyla; Kirazgüneyi Mahallesi’nin Barış Caddesi ile Fırat, Hürriyet, Karabalta ve Fındık sokaklarında 1 Temmuz saat 24.00’dan itibaren ikinci değerlendirmeye kadar karantina kararı alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

İHA