ABD'deki ırkçılığın geldiği son nokta

ABD'deki ırkçılığın geldiği son nokta

ABD’nin en büyük yoğurt firmalarından Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya ırkçıların hedefinde. Aşırı sağcılar, işadamını “göçmenleri çalıştırdığı” gerekçesiyle tehdit etti.

1990’larda ABD’ye dil eğitimi için giden ve New York’ta kurduğu yoğurt fabrikasıyla kısa sürede ABD’nin en önemli markalarından biri haline gelen Erzincanlı Hamdi Ulukaya, aşırı sağcıların hedefinde. Ulukaya’nın 2 bin işçinin bulunduğu fabrikasında çoğu Türkiye, Irak ve Afganistan’dan 300 göçmeni çalıştırması ülkedeki aşırı sağcıların tepkilerine neden oldu.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’a destek veren internet haber sitesi Breitbart News, işadamının Idaho Eyaleti’ndeki Twin Falls kentinde fabrika kurmak için yerel yetkililerden destek aldığını ve Clinton’a destek verdiğini iddia etti. Sitede ayrıca yoğurtların hijyenik olmadığı ve fabrikada çalışan Müslüman göçmenler yüzünden tüberküloz vakalarının arttığı öne sürüldü.

Haberlerin ardından sosyal medyada Ulukaya’ya karşı tehdit ve nefret söylemi içeren paylaşımlar çoğaldı. Twin Falls Belediye Başkanı ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Irkçılık karşıtları ise sosyal medyada “Chobani yoğurtları al” kampanyası başlattı.

‘İŞ YARATIYOR’

New York Times’a konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth “Ulukaya yabancı düşmanları için bir kâbus. Çünkü o iş talep eden bir göçmen değil, aksine iş yaratıyor” dedi. Ulukaya sosyal sorumluluk projelerine desteğiyle tanınıyor. İşadamı daha önce de firmasının % 10’luk hissesini çalışanlarına dağıtacağını açıkladı.

Habertürk