AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen gazeteciden olay ''yoksulluk'' açıklaması

Güncelleme:

Türkiye'de vatandaş ay sonunu getiremez hale gelirken, dün akşam yayınlanan bir canlı yayında AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen gazeteci Hacı Yakışıklı'nın "ekonomik savunmaları" ve açıklamaları tepki çekti.

Tv100 ekranlarında canlı yayınlanan Erdoğan Aktaş ile Sağlı Sollu programına Barış Yarkadaş, Hacı Yakışıklı, Ersan Şen ve Hilmi Daşdemir konuk oldu.

Gündeme dair gelişmelerin konuşulduğu programda, ekonomi ve faiz konusunda tartışma çıktı. Barış Yarkadaş hayat pahalılığının olduğunu ve enflasyonun yüksek olmasına değinerek insanların yaşayamadığını söyledi. 

Yarkadaş "Kardeşim hayat pahallığı var, enflasyon yüksek. İnsanlar yaşayamıyor. İnsanlar çocuğuna süt alamıyor. Bayat ekmek satılan fırın gördün mü sen? Bayat ekmek alıyor insanlar. Gidip yarım ekmek alıyorlar, 200 gram peynir alıyorlar? Nerede bu ekonomi?" diye konuştu. 

AK Parti iktidarına olan yakınlığıyla bilinen Hacı Yakışıklı ise "Bahsettiğin şeylerin varlığı bütün topluma sirayet etmiş gibi anlatırsan yanılırsın. 20 bin yoksulluk sınırı diyor. 20 bin lira alan yoksul mu şimdi? Senin hiçbir şeyden haberin yok" şeklinde yanıt verdi.

Yoksulluk sınırı da açlık sınırı da uçtu

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 8 bin 657 liraya, yoksulluk sınırının ise 25 bin 422 liraya ulaştığını açıkladı.

BİSAM’ın Kasım 2022’ye ait "Açlık-Yoksulluk Araştırması" sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık harcama kasım ayında 434 lira artarak 8 bin 657 liraya çıktı. Söz konusu tutar ekim ayında 8 bin 223 lira olarak açıklanmıştı.

Verilere göre, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçlarının insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için yapması gereken harcama yani yoksulluk sınırı ise 25 bin 422 lirayı buldu. Söz konusu veri, bir önceki ayda 24 bin 513 lira olarak açıklanmıştı.

Yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı gereksinimlerin fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini "yoksunluk hissi duymadan" karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da kasımda 475 liralık artışla 16 bin 765 liraya yükseldi.