Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Kavala kararı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Kavala kararı
Güncelleme:

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala ile ilgili kararlarını uygulamayan Türkiye'ye yönelik ilk kez ihlal prosedürü başlatacağını belirtti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 7-9 Haziran arasında gerçekleştirdiği toplantıda AİHM kararına rağmen tutuklu bulanan iş insanı Osman Kavala için aldığı kararları duyurdu.

Kararın bireysel alınan önlemlerle ilgili kısmında komitenin elinde bulunan bilgiler ışığında; Kavala’nın mevcut tutukluluğunun AİHM tarafından tespit edilen ihlallerin bir devamı olduğunun altı çizildi.

Önceki beş kararı ve ara kararı hatırlatan Avrupa Konseyi, yetkilileri Osman Kavala’yı derhal serbest bırakılmasını sağlamaya çağırdı.

Adaleti sisteminin suistimalini oluşturan yargılamalar temelinde, Kavala’nın susturulmak amacıyla tutukluğu keyfi olarak tanımlandı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin sözleşmenin 46/1 madde kapsamındaki yükümlülüklerini açık bir ihlalini gerçekleştirdiği belirtildi. Buna göre, son toplantısında Komite, Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde Sözleşme'nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye'ye ihlal prosedürü başlatılacağını duyurdu.