Avrupa’da Yabancı Ve İslam Karşıtı Gösteriler

Avrupa’da Yabancı Ve İslam Karşıtı Gösteriler

Dresden Emniyet Müdürü Kroll, PEGIDA taraftarlarının ve karşıtlarının 6 Şubat’ta yapacakları gösterilerde şiddete başvurmamaları çağrısında bulundu

BERLİN (AA) - Almanya’nın Saksonya eyaletinde Dresden Emniyet Müdürü Dieter Kroll, aşırı sağcı ve göçmen karşıtı "Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketi ve karşıt gruplara 6 Şubat'ta düzenleyecekleri gösterilerde şiddete başvurmamaları çağrısı yaptı.

Kroll, yaptığı yazılı açıklamada PEGIDA gösterisine 15 bin, karşıt gösterilere de 10 bin kişinin katılmasının beklenildiğini, bu gösteriler sırasında herkesin, güvenlik durumunun ne kadar kırılgan olduğunun bilincinde olması gerektiğini ifade etti.
Gösterilere katılanlardan şiddete başvurmak isteyenlere karşı mesafe koymalarını talep eden Kroll, “Şiddeti istemeyenler, şiddete karşı sınırlar koyması lazım” ifadesini kullandı.
Kroll, bu çağrının özellikle hem aşırı sağ hem de aşırı sol gruplar için geçerli olduğunu vurguladı.


-14 ülkede eş zamanlı gösteri düzenleyecekler


Avrupa’nın değişik ülkelerindeki PEGIDA hareketinin temsilcileri yaklaşık 2 hafta önce Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da bir araya gelmişti.

Bu toplantıda ortak hareket edileceğine ilişkin bir bildirgeye imza atan temsilciler, 6 Şubat’ta Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde gösteri yapma kararı almıştı.
Gösterilerin Almanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Finlandiya, Estonya, Avusturya gibi 14 ülkede eş zamanlı düzenlenmesi planlandığı bildirilmişti.
Almanya’da bu gösterinin Dresden kentinde düzenleneceği ve yerel saat ile 15.00’te başlayacağı duyuruldu. Kent yönetimi, PEGIDA'nın söz konusu gösterisine karşı şimdiye kadar 8 ayrı grubun gösteri yapmak için müracaatta bulunduğu belirtildi.

Göçmen ve İslam karşıtı PEGIDA hareketinin taraftarları yaklaşık 16 aydan bu yana Dresden'de çoğunlukla pazartesi akşamları gösteri yapıyor.

Almanya dışında ve ülkenin diğer kentlerinde de yabancı düşmanı gruplara ilham kaynağı olan PEGIDA hareketini taklit eden oluşumlar ortaya çıkmıştı.