Avukatlar Yargıtay'a yürüdü: ''Yargı siyasi amaçlar için kullanılıyor''

Avukatlar Yargıtay'a yürüdü: ''Yargı siyasi amaçlar için kullanılıyor''
Güncelleme:

Yargıtay 3. Dairesi'nin AYM üyeleri hakkında açtığı davanın ardından Barolar Birliği ve Ankara Barosu çağrı yapmıştı. Bugün avukatlar 'hukuk skandalına' karşı Yargıtay'a yürüdü.

Yargıtay 3. Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi hakkında verdiği karar, Türkiye'nin ana tartışma konularından biri haline geldi. Gezi Davası tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 18 yıllık cezası için hak ihlali kararı veren AYM'yi hedef alan Yargıtay, AYM üyeleri için suç duyurusunda bulundu.

 Yargıtay 3. Dairesi üyelerine tepkiler yağarken, Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği'nden Yargıtay'a yürüyüş çağrısı geldi.

Atatürk'ün ölümü nedeniyle Ankara Sıhhiye Adliyesi'nde anma yapan avukatlar anma töreninin ardından ellerinde Anayasalar, sırtlarında cübbeleriyle Yargıtay’a yürüdü.

Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, yürüyüş öncesinde yaptığı basın açıklamasında yargının siyasi amaçlar ve hedefler için kullanılmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti.

Köroğlu'nun konuşmasının tamamı şöyle:

“Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında başlayan çekişmenin bu ülkeye yansımalarını ne yazık ki hep beraber yaşıyoruz. O yüzden hukuka sürülen bu lekenin kaldırılması için ve buna bir son verilmesi için, gelinen noktada yargının sürekli tartışmaların odağında olması ama en çok da siyasi amaçların ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasından duyduğumuz rahatsızlıkla bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukat meslektaşlarımızla, barolarla, baro başkanlarımızla birlikte; nihai olarak Yargıtay’ın önünde cübbelerimizle bulunup anayasalarımızı Yargıtay’ın önüne bırakacağımız bir süreç başlatıyoruz. Ankara Barosu ve Ankara Barosu avukatları olarak, bu yürüyüşü Ankara Adliyesi önünden meslektaşlarımla yan yana onurlu bir şekilde başlatmanın gururunu yaşıyorum.”

Bugün saat 15:00'te Türkiye’nin dört bir yanında gelen avukatlar, baro başkanları ve Türkiye Barolar Birliği Anayasa Mahkemesi’nin karşısındaki parkta bir buluşma ve basın açıklaması gerçekleştirecek. Sonrasında AYM’den Yargıtay’a yürüyecek ve ellerindeki anayasaları Yargıtay’ın önüne bırakacak.

'Bugün AYM'ye yapılan saldırı faşizmin Türkiye’deki tescilidir'

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, soL’a yaptığı değerlendirmede, “Bugün AYM’ye yapılan saldırı en ağır saldırıdır ve faşizmin de Türkiye’deki tescilidir” dedi.

Yargı bağımsızlığının yok edildiğini söyleyen Eminağaoğlu, “Böyle bir tabloda yargı özgürlüklerin güvencesi olmaktan çıkmış, artık darbeler topla, tankla, tüfekle değil bağımsızlığı yok edilen yargı tarafından yapılmış durumda” ifadelerini kullandı.